Samenwerking en investeringen in groeiende sectoren zoals nanotechnologie en andere high-tech industrie werpen nu al hun vruchten af.
Samenwerking en investeringen in groeiende sectoren zoals nanotechnologie en andere high-tech industrie werpen nu al hun vruchten af. Foto:

Samenwerking werpt zijn vruchten af

De veertien Twentse gemeenten werkten de afgelopen jaren op steeds meer fronten samen. Er zijn immers veel brede thema's die je beter gezamenlijk op kunt pakken. Zoals versterking van de economie, vergroten van baankansen en duurzame ambities. Samenwerking loont ook écht, zo blijkt uit de evaluatie van de Agenda van Twente.

TWENTE - Onder deze noemer stelden de Twentse gemeenten in 2018 een gezamenlijke agenda op met speerpunten die zijn de komende vijf jaar wilden bereiken. Nu dit ten einde loopt is het een goed moment om terug te blikken. In totaal werd voor vijf jaar een bedrag van 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit geld was bedoelt als gist in deeg: het moest ervoor zorgen dat ook andere investeringen aangejaagd zouden worden. Met succes, zo blijkt: de 15 miljoen euro die inmiddels geïnvesteerd werd leverde in totaal ruim 169 miljoen euro aan investeringen op in Twente. 


“De agenda bracht focus aan in onze inspanningen en werd ons verhaal richting de provincie Overijssel, de Rijksoverheid en Europa”, zegt Twente Board voorzitter Wim Boomkamp. “Dat resulteerde in 2019 in een nieuw investeringsprogramma; de Regio Deal Twente. De Regio Deal Twente is een convenant met het Rijk van ruim 150 miljoen euro waarmee we investeren in de economie van Twente. Zonder de Agenda voor Twente, was de Regio Deal Twente er niet gekomen.”


Uit de Twente Index 2022 blijkt dat de Twentse economie sinds de start van het programma flink gegroeid is. Zo groeide de Twentse economie met tien procent in deze periode, terwijl deze in de rest van het land stagneerde of kromp. Dit had positieve neveneffecten: de werkloosheid in Twente ligt nu op 3 procent tegenover 5 procent landelijk. Verder steeg het Bruto Regionaal Product per inwoner naar 3,5 procent boven het landelijk gemiddelde in 2020. In 2017 lag dit nog 1,1 procent ónder het gemiddelde. Oftewel, op concreet meetbare economische factoren doet de regio het uitstekend. De hoop is om deze stijgende lijn de komende jaren vast te kunnen houden. Er zijn nieuwe sectoren in opkomst die de komende decennia steeds belangrijker zouden kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de Twentse high-tech industrie met nanotechnologie.

De Twente Board wil naast de zakelijke benadering ook zeker de menselijke factor niet uit het oog verliezen met de vervolg-Agenda van Twente. Immers, het uiteindelijke doel moet zijn om de brede welvaart van alle inwoners te versterken. Een soort van 'Bruto Twents Geluk', aldus directeur Victor-Jan Leurs van Twente Board. Met een goede balans tussen economische en persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, veiligheid, woongenot en andere factoren.

Pen