70-plussers, mensen met een ernstige immuunstoornis en mensen in een verpleegtehuis komen in aanmerking.
70-plussers, mensen met een ernstige immuunstoornis en mensen in een verpleegtehuis komen in aanmerking. Foto: Shutterstock.com

Herhaalprik voor kwetsbare groepen

Hoewel verreweg de meeste coronamaatregelen losgelaten zijn, is het virus zelf nog zeker niet weg. Het blijft belangrijk om juist ook de meest kwetsbare Nederlanders goed te beschermen. Op 24 februari werd door de minister van VWS besloten om het advies van de Gezondheidsraad over te nemen en herhaalprikken in te zetten als extra beschermingsmiddel.

TWENTE - De herhaalprikken zijn bestemd voor iedereen van 70 jaar en ouder, maar ook mensen met een ernstig verminderde weerstand en bewoners van verpleeghuizen. Zij krijgen binnenkort een uitnodiging voor een herhaalprik. Deze komt dus bovenop de eerdere booster die men al kreeg. De bedoeling is om deze herhaalprikken vanaf nu iedere drie maanden aan te bieden.

Volgens GGD-GHOR Nederland komen in totaal ruim 2,3 miljoen mensen in aanmerking voor deze extra vaccinaties. De grootste groep - 2,1 miljoen mensen - zijn de 70-plussers. Daarnaast gaat het onder meer om 133.000 mensen met een ernstige immuunstoornis en 15.000 volwassenen met het syndroom van Down.

De herhaalprik moet ervoor zorgen dat deze kwetsbare groepen weer een optimale bescherming hebben tegen corona. De bescherming van de vaccinatie neemt na verloop van tijd af. De groepen die nu worden uitgenodigd voor de herhaalprik tegen corona hebben als eersten de booster ontvangen, waardoor de bescherming bij hen het meest is afgenomen. De Gezondheidsraad vindt een herhaalprik voor andere groepen op dit moment nog niet nodig. Zij lopen immers een kleiner risico bij besmetting. Minister Ernst Kuipers van VWS heeft dat advies overgenomen. In de tweede helft van maart wordt gekeken of meer mensen uitgenodigd moeten worden voor een herhaalprik.

Inmiddels heeft een aanzienlijk deel van mensen die in aanmerking komen al een uitnodiging gekregen voor de herhaalprik. De GGD Twente begint deze vrijdag met het vaccineren. Dit zal dan in principe gebeuren bij de bestaande GGD-locaties, zoals de priklocatie in Hof van Nijverdal in Nijverdal zelf. Wie niet in de gelegenheid is om naar een GGD-locatie te komen kan, in overleg met de huisarts, ook thuis worden geprikt. Bewoners van instellingen krijgen de herhaalprik tegen corona via de eigen medische dienst van de instelling of de GGD. Mensen met het syndroom van Down krijgen de uitnodiging voor de herhaalprik tegen corona van hun huisarts. Vervolgens kunnen zij de herhaalprik krijgen bij de GGD of in de instelling waar ze wonen.

De GGD Twente blijft mensen proactief informeren over de herhaalprikken. Meer weten over de herhaalprik? Kijk dan op www.coronavaccinatie.nl , www.ggdtwente.nl of bel naar 0800-1351

Pen