De Klankbordgroep spreekt zich uit over bouwplannen binnen de kern: hoe kunnen we bouwen zónder het Hellendoornse karakter aan te tasten?
De Klankbordgroep spreekt zich uit over bouwplannen binnen de kern: hoe kunnen we bouwen zónder het Hellendoornse karakter aan te tasten? Foto: Shutterstock

Klankbordgroep brengt adviezen uit

Dat er meer woningbouw nodig is, staat buiten kijf. De vraag naar woningen is ook in Hellendoorn groter dan het aanbod. Het vervangen van oude bebouwing voor nieuwe woningen, in vaktermen bekend als 'inbreiding' biedt mooie kansen. Naar aanleiding van onrust die ontstond bij verschillende partijen tijdens de bouw van het appartementencomplex aan de Dorpsstraat, werd in oktober 2021 een klankbordgroep ingesteld. Deze groep, vallend onder de Hellendoornse Dorpsraad, heeft nu een drietal adviezen uitgebracht over toekomstige bouwplannen in de kern van het dorp.

HELLENDOORN - De Klankbordgroep bestaat uit bouwkundigen, historici en andere deskundigen met hart voor het dorp Hellendoorn aldus de groep zelf. Zij brengen nu gevraagd én ongevraagd advies uit. Als eerste was dit in december over het bouwplan voor een driehoog appartementencomplex op de plaats van de zaal van De Kroon/Noabers, grenzend aan de Geuren, enige weken daarna gevolgd door adviezen over de bouw van een appartementencomplex op de plaats van de voormalige openbare school aan de Dorpsstraat en één over de voorgenomen bouw van twee flatgebouwen en uitbouw van het voormalige koetshuis op de plaats en in de omgeving van de voormalige gereformeerde kerk.

Plan De Schoolslag
Het plan voor het appartementencomplex op de plaats van de openbare school is door de KBG positief beoordeeld. In tegenstelling tot de andere twee bouwplannen, is door de initiatiefnemer gebruik gemaakt van burger- en overheidsparticipatie. Het plan is van architectonische waarde en passend in het dorpsbeeld. De KBG adviseert om voor de keuze van de bouwsteen een kleur te gebruiken die in het huidige dorpsbeeld past en om de twee oude gevelstenen van de dorpsschool te herplaatsen. Deze adviezen zijn overgenomen.


Plan voormalige
gereformeerde kerk

De Klankbordgroep ziet geen enkel bezwaar om op de plaats van de gereformeerde kerk woningbouw te realiseren. Op deze plaats zijn twee nogal fantasieloze blokkendozen gepland, van een flinke omvang, één van zeven meter hoog en een ander van ruim tien meter hoog. Omdat deze laatste al op een oude bouwkamp staat, steekt het geplande bouwsel twaalf meter boven het wegdek uit en stelt alle gebouwen in de omgeving, zoals het voormalige doktershuis, de Oale Smederieje en museum Erve Hofman in de schaduw. Men adviseert om de bomenkap tot een absoluut minimum te beperken, de bestaande wallen en begroeiing aan de Hofmanstraat en het Harberssteegje te behouden en niet te doorbreken met schelpenpaden, de appartementengebouwen goed af te stemmen op de historische omgeving en te beperken tot twee bouwlagen en het karakter van de parkachtige tuin in het overgangsgebied tussen Dorpsstraat 2 en de Reggeweg te behouden.


Plan Helders Bloei
Op de plaats van de zaal De Kroon/Noabers en omgeving staat een flatgebouw, door initiatiefnemer aangeduid als ‘Helders Bloei', gepland van drie bouwlagen, tien meter hoog. Door de flink vergrote bouwhoogte en veel grotere bouwmassa in vergelijking tot de huidige bebouwing is het dominant aanwezig in relatie tot de pittoreske omgeving. De flat, die hoog uitsteekt boven de aangrenzende bebouwing, kijkt uit over de Geuren, een voor Nederland uniek dorpspark in het centrum van het dorp. Volgens het advies wordt dit intieme karakter nu geheel teniet gedaan. Bovendien kijken de bovenste appartementen van de flat op de achtertuinen van de aangrenzende bewoners. Een eeuwenlange traditie van beslotenheid en intimiteit wordt hiermee doorbroken. Daarnaast maakt men zich zorgen over de toekomstige mogelijkheden om activiteiten te houden in de Geuren. Woningbouw is op de voorgestelde positie prima mogelijk, maar niet zo grootschalig en ‘overweldigend' als nu voorgelegd, zo adviseert de Klankbordgroep.


Inmiddels zijn de adviezen besproken met het gemeentebestuur, met gemengd resultaat: "Men laat zich leiden door de adviezen van een Zwolse stedenbouwkundige, die alle plannen zonder meer positief beoordeelt. Wethouder Overmeen-Bakhuis zei letterlijk: ‘Met een negatief advies van de Klankbordgroep kunnen wij niets'. De Dorpsraad was, nog voordat er sprake was van een KBG, vluchtig geïnformeerd over de plannen voor nieuwbouw op de plaats van zaal De Kroon/Noabers. Het lijkt er op dat de initiatiefnemer de reacties destijds als een positief advies heeft opgevat. De Dorpsraad hecht eraan te verklaren dat dat beslist niet het geval is", aldus de KBG.

Pen