Foto Bianca Carague: sfeerbeeld van 'Gen C: Children of 2050'. Hoe en in wat voor wereld groeien kinderen straks op?
Foto Bianca Carague: sfeerbeeld van 'Gen C: Children of 2050'. Hoe en in wat voor wereld groeien kinderen straks op? Foto:

Startschot Maker Festival Twente

High-tech innovaties, creatieve multimedia en digitale belevingswerelden spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. De wereld is digitaal, multimediaal en ook steeds creatiever. Op het kruispunt van technologie en creativiteit zit het jaarlijkse Maker Festival Twente. Dit heeft als doel om jong én oud te prikkelen om zelf creatief aan de slag te gaan met de mogelijkheden van nu én in de toekomst.

NIJVERDAL - Deze week gaf organisator TETEM het startschot voor een uitgebreid voorprogramma. Zo worden vanaf nu tot eind mei uiteenlopende activiteiten gehouden bij de diverse Maakplaatsen. Het gaat dan veelal om de kulturhuzen en bibliotheken, die steeds meer een prikkelende rol hebben gekregen. Zo is het Maakfestival op zaterdag 14 mei in de ZINiN Bibliotheek Nijverdal. Iets later, vrijdag 20 mei, is dit in de bibliotheek Rijssen-Holten in het kulturhus van Holten.

De afgelopen jaren werden al geregeld workshops gehouden voor met name de jeugd om hen te interesseren voor techniek en innovaties in de brede zin. De komende jaren zullen deze activiteiten verder uitgebreid worden, ook richting volwassenen. De insteek is namelijk om de bibliotheken ook echt volwaardige Maakplaatsen te geven. Onder meer door te investeren in meer apparatuur die creativiteit in de hand moet werken, zoals 3D-printers en plotters.

Vanaf 1 maart is het educatieve voorprogramma van het MFT van start gegaan met een Maakcarrousel voor de primair onderwijsscholen en een workshopprogramma rond de tentoonstelling ‘Gen C: Children of 2050’ voor het voortgezet onderwijs, MBO en HBO. In de Maakcarrousels gaan kinderen tijdens een korte maakworkshop op school kennismaken met maaktechnieken en maakbedrijven. Zo maken ze kennis met de 'maakcultuur' en leren zij dat er diverse maakactiviteiten plaatsvinden gedurende het Maker Festival Twente in hun eigen gemeente.


Van 10 maart tot en met 12 juni bouwen leerlingen van het VO, MBO en HBO in drie verschillende workshops (Scenario Building, Audio Live Action Role Playing en Creative Writing: ‘Dear Diary’) samen met Bianca Carague aan een denkbeeldige wereld van toekomstige kinderen. Dit versterkt de verbeeldingskracht van de leerlingen en verbetert het aanpassingsvermogen om zich voor te bereiden, te herstellen en opnieuw uit te vinden wanneer er veranderingen plaatsvinden. Dit haakt ook aan bij de tentoonstelling 'Gen C: Children of 2050' die komende donderdag 10 maart geopend zal worden. Tijdens de kinderopening van deze tentoonstelling ontwikkelen kinderen in de workshop Material Worldbuilding samen met kunstenaar Bianca Carague denkbeelden over hoe de meubels, speelgoed, kleding of planten van de toekomst eruit kunnen zien. De output wordt door Bianca verwerkt in haar digitale kunstwerken.

Naast dit uitgebreide voorprogramma in de gemeenten is 1 tot en met 8 mei ook een meerdaags Maker Festival wat in Enschede gehouden zal worden. Het festivalterrein zelf is dan gratis te bezoeken, bij TETEM aan de Stroinksbleekweg 16. Naast de genoemde tentoonstelling 'Gen C' zijn er ook uiteenlopende workshops over films, multimedia, robotica, het maken in het algemeen, theater en kunst. Kijk voor het uitgebreide programma van het MFT in Enschede op de website: www.tetem.nl/makerfestivaltwente/meerdaagsfestival/

Twente toont zich van zijn creatieve kant op het festival
Op lokaal niveau kan de jeugd proeven - soms letterlijk - aan innovaties zoals een 3D-chocolade-printer
Pen