Afbeelding

Vrijwilligers met verstandelijke beperking op stembureaus

Algemeen

Op initiatief van Stichting Prokkel werken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen mensen met een licht verstandelijke beperking mee als vrijwilliger op de stembureaus in Hellendoorn en Nijverdal. Met dezelfde taken als hun collega’s, hooguit met wat ondersteuning van een stembureaulid. 

HELLENDOORN - Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 is in zeven gemeenten een pilot gehouden waarbij mensen met een licht verstandelijke beperking hielpen op stembureaus. Met die ervaring is dit initiatief nu uitgebreid: bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart doen meer dan 125 gemeenten mee, waaronder de gemeente Hellendoorn. 

Prikkelende ontmoeting Stichting Prokkel zorgt er samen met zorgaanbieders en gemeenten voor dat ook mensen met een licht verstandelijke beperking worden betrokken bij het democratische proces van de verkiezingen. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Marian Geling, landelijk projectleider: “In Nederland zijn één miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook zij doen graag mee in de maatschappij en daarom is het niet alleen belangrijk dat de processen rondom verkiezingen begrijpelijk zijn, maar ook dat ze er zelf een actieve rol in hebben.” 

Wethouder Jelle Beintema (Wmo) vindt het een goede ontwikkeling dat in de gemeente Hellendoorn aandacht is voor een inclusieve samenleving: “Samen Prokkelen is voor beide deelnemers leuk. Het laat je zien hoe gewoon het is om samen op te trekken en rekening met elkaar te houden.” Ook burgemeester Jorrit Eijbersen is blij met het initiatief: “Alle mensen mogen meedoen, dat is in onze gemeente heel normaal. Daar is dit een heel mooi voorbeeld van!”

In de gemeente Hellendoorn werken op 14 en 15 maart maar liefst 3 prokkelduo’s mee. De Prokkelduo’s hebben een speciale training gehad en zijn goed geïnformeerd zodat de dagen soepel kunnen verlopen. Hierdoor leveren zij niet alleen een mooie maatschappelijke bijdrage aan de samenleving, maar hebben ze ook gewoon leuke dagen.