Afbeelding

CDA Hellendoorn gaat voor een duurzame gemeente

Algemeen

Het CDA Hellendoorn is samen met inwoners van de gemeente Hellendoorn volop aan de slag om voor 2030 50% energieneutraal te zijn. 

Energietransitie

De energietransitie heeft Hellendoorn van onderop aangepakt door in elke kern met initiatief werkgroepen de opgave voor opwek van 71 GWh te formuleren en van daaruit tot concrete plannen te komen die voldoen aan deze opdracht. Vanuit de voorgenomen lokale plannen is de totale opwek met 105 GWh zelfs nog aanzienlijk groter dan noodzakelijk. Een heel goed resultaat door voortvarende aanpak van eigen inwoners. Het CDA Hellendoorn zal de uitwerking van concrete plannen vanuit deze werkgroepen steunen om tot een goede afronding te komen. Aandachtspunt hierbij is om voor 2030 de opwaardering van de infrastructuur hierop aangepast te krijgen. Hierover moeten prestatieafspraken met de provincie worden gemaakt maar dat hoeft ons er niet van te weerhouden alvast plannen voor te bereiden. 

Warmtetransitie

In de warmtetransitie spelen heel andere aspecten een rol. Voor het verduurzamen van woningen wil het CDA Hellendoorn inzetten op het faciliteren, stimuleren en richting geven om te komen tot een energieneutraal woningbestand. Bestaande en toekomstige subsidies zullen we als CDA Hellendoorn efficiĆ«nt inzetten om de opgave te versnellen en vergemakkelijken. 

Het CDA Hellendoorn zoekt daarbij de eerlijke balans tussen lokale lusten en lasten. Het CDA Hellendoorn wil de energie regisseur hierin nadrukkelijk betrekken door wijkuitvoeringsplannen in kaart te brengen waarin de gevolgen voor individuele huizenbezitters inzichtelijk worden. Het kostenaspect voor individuele huizenbezitters is voor het CDA Hellendoorn een zwaarwegende afweging voor de uitvoerbaarheid van de plannen. Innovatie en nieuwe technieken, besparing van energiegebruik en de inzet van wooncoaches, voor het vergroten van draagvlak, zullen moeten leiden tot het gewenste doel. Voor de huurwoningen zullen met de woningstichting Reggewoon prestatieafspraken worden gemaakt om dit segment energieneutraal te maken. Het CDA Hellendoorn voorziet hierin een betrouwbare partner om dat tot een goed einde te brengen.