De borden met stemposters zoals je die op verschillende plekken in de gemeente tegenkomt. Dat we kunnen stemmen zal niemand ontgaan.
De borden met stemposters zoals je die op verschillende plekken in de gemeente tegenkomt. Dat we kunnen stemmen zal niemand ontgaan. Foto: A. van Ipenburg

‘In hele leven één keer niet gestemd’

Algemeen

De afgelopen weken zie je ze weer overal in de gemeente opduiken: kandidaat gemeenteraadsleden in de kleuren van hún partij, die met de inwoners in gesprek gaan over alle dingen die in de gemeente leven. Dat kan maar één ding betekenen: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

HELLENDOORN - Lijsttrekkers en andere kandidaten lachen ons bemoedigend toe, vanaf de posters die overal in de gemeente zijn opgedoken. Volgende week doet de gemeente er alles aan alle stemgerechtigde inwoners te laten stemmen. Niet alleen op woensdag 16 maart zijn de stemlokalen open, ook op maandag 14 en dinsdag 15 maart zijn twee stemlokalen open.

“We vinden het belangrijk dat iedereen die wil stemmen daar voldoende kansen voor krijgt,” zegt burgemeester Jorrit Eijbersen. “Al jaren hebben we een mobiel stembureau bij het station. Mensen die met de trein gaan, kunnen daar ‘s morgens van 6.45 tot 8.45 of ‘s middags van 16.45 tot 18.15 uur stemmen. Makkelijk, op weg naar of van je werk of school. Op maandag en dinsdag zijn de stemlokalen in het Huis voor Cultuur en Bestuur en in de Leerkamer in Hellendoorn van 7.30 tot 21.00 uur open. Woensdag zijn alle gebruikelijke stemlokalen geopend, met uitzondering van die in basisscholen De Schaapskooi en De Es en die in Reggesteyn, locatie Willem de Clercqstraat.”

Stemmen is belangrijk

De burgemeester vindt stemmen erg belangrijk. “Mijn vader zei altijd ‘als je niet gaat stemmen, moet je ook niet zeuren’. Zeker bij gemeenteraadsverkiezingen gaat het om je directe leefomgeving. Dan wil je toch dat jouw stem meetelt, dat je je gehoord voelt door de gemeenteraad. En ik moet zeggen, ik vind het echt leuk om te gaan stemmen. Ik maak er altijd een beetje een feestje van. In mijn hele leven heb ik één keer niet gestemd. Toen zat ik in het buitenland en was ik vergeten mijn machtiging in te vullen. Later bleek dat één stem extra de doorslag had gegeven voor een zetel meer. Daar baalde ik enorm van. Maar wil je dus dat jouw ‘problemen’ aangepakt worden, dan moet je stemmen op de partij die zegt daarmee aan de slag te gaan. Hoe meer mensen hun stem uitbrengen, hoe beter de partijen hun werk kunnen doen.”

Kandidaten

“Wat ik verder mooi vind, is dat de kandidatenlijsten een prachtige afspiegeling van onze inwoners laten zien. Alles is vertegenwoordigd: mannen, vrouwen, jong, oud, diverse religies, uit alle kernen. Prachtig! Samen behartigen we het belangrijkste dat we in ons land hebben, onze democratie. En dat is allemaal mogelijk, omdat heel veel vrijwilligers zich op deze dagen inzetten en alles soepel laten verlopen. Daar ben ik ze echt heel dankbaar voor. Ik heb de afgelopen weken al zoveel zeer betrokken bewoners gesproken, op allerlei gebieden, dat het niet anders kan of de opkomst bij de verkiezingen is heel hoog.”

Stemmen kan van 7.30 tot 21.00 uur. Laat jouw stem tellen!