Annekatrien en Albert te midden van 'hun dochters'. Hoewel ze alle media-aandacht wel beu zijn, poseerden ze toch even voor de foto. Wat een kanjers!
Annekatrien en Albert te midden van 'hun dochters'. Hoewel ze alle media-aandacht wel beu zijn, poseerden ze toch even voor de foto. Wat een kanjers! Foto: A. van Ipenburg

‘We hebben dit met ons hart besloten’

Algemeen

De onrustige en onveilige situatie in Oekraïne duurt voort en terwijl wij hier vaak machteloos toekijken, ontvluchten steeds meer mensen hun land. Op de vlucht voor de beschietingen en verwoestingen, maar ook op zoek naar voedsel en warmte. Annekatrien van der Velde en haar man Albert konden niet werkloos blijven toezien.

DAARLERVEEN - “Donderdags begon de oorlog en zaterdag hakten we de knoop al door dat de kinderen hier naar toe moesten komen”, vertelt Annekatrien. Als coördinator kinderreizen van Europa Kinderhulp voor de provincie Overijssel weet ze redelijk goed hoe de situatie in Oekraïne is en hield ze doorlopend contact met haar Oekraïense contactpersoon. “We kregen al snel berichten dat er niet genoeg voedsel was en de vraag van bezorgde ouders of hun kinderen hier mochten komen. Het besluit om ‘ja’ te zeggen hebben we vooral met ons hart genomen.”

De kinderen die nu in de gemeente verblijven, komen anders altijd hier via Europa Kinderhulp voor drie weken vakantie. De gastouders van deze kinderen zijn uitvoerig gescreend en weten waar ze aan beginnen. “Onze gastouders meldden zich al snel dat ze de kinderen die anders voor de vakantie komen, onderdak wilden bieden. We zijn toen goed met elkaar in gesprek gegaan, want de kinderen gaan deze keer niet na drie weken weer naar huis. Tenminste, daar gaan we vanuit. De meeste gastgezinnen hebben nu hun ‘eigen’ kinderen en bij sommigen zijn er ook broertjes of zusjes meegekomen. Zo hebben wij ons ‘eigen’ kind, met een zusje van haar en een meisje dat normaal gesproken bij een ander gezin verblijft. We kennen deze kinderen ondertussen redelijk goed en aangezien wij redelijk goed Hongaars spreken, is communicatie geen probleem.”

Hongaars klinkt niet logisch, maar Albert legt uit dat de kinderen waar we het over hebben, vooral uit het westen van Oekraïne komen. “Ze wonen allemaal aan deze kant van de Karpaten en veel zijn etnische Hongaren. Van de oorlog hebben ze nog niet veel meegekregen, in dat gebied wordt nog niet gevochten. Maar de bevoorrading van winkels ligt stil, omdat niemand het land in mag. Alleen Oekraïeners mogen erin. En alleen vrouwen mogen eruit. Dat levert dus de nodige problemen op. Deze kinderen komen alleen in aanmerking voor de vakantiereis, omdat ze veelal in grote armoede leven en de nodige gezinsproblemen kennen. Die situatie wordt door de oorlog nog veel slechter.”

De kinderen vinden het fijn bij de Van der Veldes te zijn, al realiseren ze zich nog niet helemaal dat het dit keer anders is. “De oudste vroeg van de week hoe lang ze bleven. ‘Drie weken toch?’ vroeg ze. Dat het deze keer wel eens langer kan duren en dat het echt anders is dan anders, dringt nog niet echt door”, vertelt Annekatrien. “Zo hebben we deze week een gesprek bij Het Palet in Almelo om de kinderen naar school te laten gaan en moet ik ook gewoon werken. Als ze in de vakantie hier zijn, ben ik vrij en doen we allemaal leuke dingen. Dat kan nu niet.”

Albert en Annekatrien zijn blij dat ze dit kunnen doen. “Voor ons is dit een heel normaal en christelijk ding om te doen”, zegt Albert. “Maar het moet  natuurlijk wel kunnen.”

Europa Kinderhulp is een ongesubsidieerde stichting die al bijna 60 jaar kinderen uit diverse Europese landen laat genieten van een onbezorgde vakantie in Nederland. In de provincie Overijssel komen kinderen uit Oekraïne elke zomer voor een fijne vakantie. Nu Oekraïne in oorlog verkeert is het fijn dat de gastgezinnen deze kinderen opvangen.

Annekatrien krijgt de laatste tijd veel aanmeldingen van mensen die ook kinderen willen opvangen. Deze mensen verwijst ze door naar Vluchtelingenwerk en andere organisaties. “Wij hebben een verplichting tegenover deze kinderen en plaatsen ze alleen bij gescreende gezinnen.”