Hoewel de meeste Twentse aanbieders goed hun werk doen, zijn er ook zeker malafide bedrijven die misbruik maken van een kwetsbare groep.
Hoewel de meeste Twentse aanbieders goed hun werk doen, zijn er ook zeker malafide bedrijven die misbruik maken van een kwetsbare groep. Foto:

Betere aanpak van Twentse zorgfraude

Een goede zorg voor iedereen; dat is wat gemeenten graag voor ogen hebben. Dit staat of valt met kwalitatief goede en betrouwbare zorgaanbieders. Zij helpen kwetsbare inwoners met passende zorg en ondersteuning. Helaas zijn er ook steeds vaker signalen van zorgfraude binnen het sociaal domein. Om hier een vuist tegen te maken gaan de Twentse gemeenten nauwer samenwerken bij opsporing en preventie van fraude.

TWENTE - De regio Twente start samen met de regio Hart van Brabant en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een 'Proeftuin Zorgfraude'. Dit biedt ruimte om te experimenteren met vernieuwende werkwijzen en fieldlabs. Dit omvat onder meer het delen van informatie tussen de partners en goede screening van zorgaanbieders. Met de gevraagde financiële ondersteuning van het Rijk willen de regio’s samen met de VNG ontdekken welke innovaties kunnen helpen om dubieuze zorgaanbieders te weren. De resultaten van de Proeftuin zijn landelijk bruikbaar.

In de vervolgaanpak zorgfraude geven de Twentse gemeenten uitwerking aan verschillende maatregelen tegen zorgfraude. Dit doen zij in samenwerking met RIEC-ON, Platform Integrale Veiligheidszorg (IVZ) / Veiligheidsregio Twente, OZJT/Samen14, politie, openbaar ministerie, Belastingdienst, Sociale Recherche Twente, Menzis, UWV, Informatieknooppunt Zorgfraude, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Saxion Hogeschool en het ROC van Twente. Samen werken de partners aan het fraudebestendig maken van onder meer de inkoop van zorg en het persoonsgebonden budget (PGB's). Daarnaast is er aandacht voor regionale handhaving. Sommige maatregelen bestaan al en worden versterkt. Andere maatregelen zijn nieuw en moeten verkend worden. De maatregelen zijn een handreiking aan gemeenten en partners ter voorkoming en bestrijding van zorgfraude. Het is aan de gemeenten en partners zelf om deze toe te passen.

De meeste zorgaanbieders hebben volgens de gemeenten hun zaken goed op orde en staat de cliënt op de eerste plaats. Maar er zijn ook aanbieders die meer uit zijn op winst en effectief misbruik maken van een kwetsbare groep inwoners. Denk bijvoorbeeld aan inzetten van ongekwalificeerd personeel, onvoldoende aandacht voor dagbesteding en zelfs inzet van kwetsbare inwoners voor criminele activiteiten.

Bij de meeste zorgaanbieders staat de cliënt gelukkig op één, maar helaas zijn er ook aanbieders die niet als doel hebben goede zorg te verlenen, maar uit zijn op winst en daarbij misbruik maken van kwetsbare inwoners. Dat uit zich bijvoorbeeld in slecht gekwalificeerd personeel, onvoldoende aanbod van dagbesteding, maar ook inzet van kwetsbare inwoners voor criminele activiteiten. Wie denkt dat er bij het verlenen van zorg iets niet in orde is, kunnen contact opnemen met hun gemeente. Wanneer mensen liever anoniem een melding willen doen, kan dat via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of via de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) op www.nza.nl/meldpunt.

Pen