Geen reclamebelasting

HELLENDOORN - In het centrum van Nijverdal wordt normaal gesproken reclamebelasting geheven. De opbrengst van die reclamebelasting wordt weer geïnvesteerd in hetzelfde centrumgebied. Dit gebeurt deels als subsidie aan Stichting Promotie Nijverdal voor het promoten van het centrum en deels als bijdrage van de retailondernemers aan de dekking van het Masterplan.

De financiële tegemoetkoming is bedoeld als een compensatie van de verliezen die de ondernemers hebben geleden als gevolg van coronamaatregelen. Het blijft van groot belang om het centrum te blijven promoten. Om die reden ontvangt Stichting Promotie Nijverdal wel het reguliere subsidiebedrag van 55.000,- euro, ondanks dat daar geen inkomsten tegenover staan. 

Net als de reclamebelasting door de gemeente is ook besloten om de jaarlijkse bijdrage van pandeigenaren (via Stichting Promotie Nijverdal) in verband met de financiering van het Masterplan dit jaar niet te innen. Er is afgesproken dat de bijdrage voor 2020 op een later moment geïnd wordt. Voor de jaren 2021 en 2022 wordt de bijdrage volledig kwijtgescholden.  

Met bovengenoemde besluiten hoopt het college van de gemeente Hellendoorn dat dit de ondernemers na een zware periode door alle coronamaatregelen financiële verlichting geeft. Op 19 april dient de raad nog een aantal besluiten te nemen ter bekrachtiging van de genoemde besluiten, waaronder het intrekken van de Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting 2022.