De gedenksteen bij het Memory Vrijheidsmuseum ter nagedachtenis van de slachtoffers van  bombardementen in Hellendoorn.
De gedenksteen bij het Memory Vrijheidsmuseum ter nagedachtenis van de slachtoffers van bombardementen in Hellendoorn.

Herdenking van ‘de zwarte dag’ van Nijverdal

Algemeen

Ook dit jaar herdenkt het gemeentebestuur, samen met nabestaanden en inwoners, op 22 maart ‘de zwarte dag’. Om stil te staan bij de mensen die zijn omgekomen bij het bombardement op Nijverdal tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

NIJVERDAL - Alle inwoners zijn uitgenodigd deze herdenking bij te wonen. Vanaf 09.30 uur staat koffie en thee klaar in het Memory Vrijheidsmuseum aan de Grotestraat 13 in Nijverdal. De herdenking vindt om 10.00 uur plaats bij de gedenksteen die vorig jaar, op verzoek van nabestaanden, is geplaatst voor het Memory Vrijheidsmuseum.

Op 22 maart 1945 werden in Nijverdal 73 mensen dodelijk getroffen. In totaal zijn 85 mensen omgekomen bij alle bombardementen in de gemeente Hellendoorn. Tijdens de herdenking zorgt een delegatie van muziekvereniging KSW voor de muzikale begeleiding. Burgemeester Eijbersen houdt een toespraak. Er wordt een gedicht voorgedragen. Daarna legt de burgemeester namens het gemeentebestuur een krans bij de gedenksteen. Vervolgens kan een ieder die dat wil bloemen bij de gedenksteen leggen.

Inwoners die thuis de slachtoffers willen herdenken, worden uitgenodigd de vlag halfstok te hangen tot zonsondergang.