Annemarie Dubbink heeft bloemen en veel felicitaties in ontvangst genomen voor de overwinning van Lokaal Hellendoorn.
Annemarie Dubbink heeft bloemen en veel felicitaties in ontvangst genomen voor de overwinning van Lokaal Hellendoorn.

‘Het is afwachten voor ons hoe het verder gaat’

Algemeen

Lokaal Hellendoorn kwam als grootste partij uit de gemeenteraadsverkiezingen en dat brengt voor alle partijen nu een moment van bezinning. Voor sommige partijen is er zuur verlies, andere partijen hanteren een status quo. Een dag na de verkiezingen geven alle partijen een eerste reactie.

HELLENDOORN - De grote winnaar is natuurlijk uitgesproken blij, maar Annemarie Dubbink klinkt toch nog wat beduusd. “We hadden wel verwacht dat we de grootste partij zouden worden en gingen uit van zo’n tien zetels. Dertien zetels hadden we echt niet verwacht!” Ze valt weer even stil. “Ik kan het nog bijna niet geloven en elke keer denk ik ‘is dit echt?’. Het is echt en we zijn supertrots dat de inwoners ons hun vertrouwen hebben gegeven. Vandaag (donderdag - red.) komen we bij elkaar om te overleggen hoe nu verder. Theoretisch zouden we alleen de coalitie kunnen vormen, maar dat is niet onze insteek. We moeten het samen doen en aan ons is nu de taak met een voorzet te komen.”

VVD

Joost ter Horst van de VVD is teleurgesteld in deze uitslag. “Lokaal Hellendoorn heeft het goed gedaan en daarmee feliciteren we ze natuurlijk ook, maar het valt ons niet mee. We hadden toch wel op iets meer gerekend. Het is afwachten wat er nu gebeuren gaat. Lokaal Hellendoorn is aan zet, zij kunnen bepalen wat er gaat gebeuren. En daarover gaan wij vanzelfsprekend graag met ze in gesprek.”

ChristenUnie

Margreeth Krommendijk van de ChristenUnie heeft niet direct een verklaring voor hun verlies. “We zagen dit niet aankomen en het is wel zuur dat we nu een zetel minder hebben. Zeker omdat we vier jaar geleden nog echt een groei zagen. Het is mooi voor Lokaal Hellendoorn dat zij gewonnen hebben en we kijken wel hoe het nu verder gaat. Daar denken wij graag constructief in mee. We lopen niet voor onze verantwoordelijkheid weg en iedereen is erbij gebaat dat de gemeente goed bestuurd wordt. Wij blijven ons eigen geluid laten horen en ook met één zetel kun je heel veel bereiken!”

GroenLinks

Anje ter Harmsel van GroenLinks is wel blij. “We hebben niet verloren en zijn nu de derde partij en ons zetelaantal is gelijk gebleven. In die zin zijn wij de enige coalitiepartij die niet is afgestraft. We hebben Lokaal Hellendoorn natuurlijk gelijk gefeliciteerd met dit resultaat en zijn benieuwd hoe zij het verder zien. Het zal heel interessant zijn. De afgelopen jaren in de coalitie waren we (deels) gebonden aan de afspraken die we gemaakt hadden, als we vanaf nu in de oppositie komen, kunnen we echt onze eigen koers varen, ons eigen verkiezingsprogramma volgen. Beide opties bieden veel mogelijkheden.”

D66

Voor Edo op den Dries voelt het als een heel zware kater. “Het is echt een bittere pil om te slikken. We gingen van veel scenario’s uit, maar dit hadden we niet verwacht. De afgelopen vier jaar hebben we hard gewerkt als coalitie en Lokaal Hellendoorn vond continu dat het niet goed ging. Nu mogen zij het zelf gaan doen. Ik vind het heel jammer voor de gemeente en de gemeentelijke organisatie, maar ik ga ontzettend mijn best doen oppositie te voeren, zoals ik denk dat het goed is.”

PvdA

Mark Paalman kijkt terug op een spannende avond. “Het was best spannend of wij onze zetel zouden behouden en dat is gelukt. Daar ben ik erg blij om, want het betekent dat we constructief mee kunnen werken. Er liggen een aantal interessante onderwerpen om aan te pakken en ik heb zin in de komende vier jaar. Maar de bal ligt nu eerst bij Lokaal Hellendoorn en wij wensen ze veel succes met de formatie.”

CDA

Roy Zijlstra van CDA is blij dat er nog veel mensen op zijn partij hebben gestemd, maar vindt dat ze geen ‘loon naar werken’ hebben gekregen. “We hebben de afgelopen vier jaar twee crisissen overwonnen, zorg en corona, waarbij iedereen uiteindelijk de steun en zorg heeft gekregen die ze nodig hadden. Er verandert nu heel veel en het kan nog alle kanten op. Je kunt niet alles 100% lokaal oplossen, daar heb je toch de regio, provincie en het rijk voor nodig. Daar hebben wij goede contacten...”