Het mooie weer hielp mee aan de drukte op het Henri Dunantplein in Nijverdal.
Het mooie weer hielp mee aan de drukte op het Henri Dunantplein in Nijverdal. Foto: VER

Grote belangstelling elektrisch rijden

Algemeen

Meer dan 500 mensen waren zaterdag 12 maart in Nijverdal om zich te laten informeren over elektrisch rijden. Lokale dealers hadden 35 volledig elektrische auto’s opgesteld op uitnodiging van de Vereniging Elektrische Rijders (VER).

NIJVERDAL - De één kwam alleen een kijkje nemen, anderen waren veel concreter. Zij kwamen om auto’s te vergelijken of om een proefrit te maken. “Ik ben op zoek naar een elektrische lesauto. Deze dag heeft me goed geholpen om een keuze te maken”, zo laat een bezoeker weten. De huidige prijsontwikkelingen van benzine en diesel bleken een extra stimulans om zich nú te oriënteren op elektrisch rijden.

De keuze voor een stekkerauto wordt steeds vanzelfsprekender: “Een logische keuze, zeker met deze brandstofprijzen” laat een bezoeker weten. Naast meer betaalbare modellen, een betere actieradius en gunstige belastingen, speelt ook de groeiende bewustwording van klimaatverandering een rol.

Voor meer mensen

Autorijden is sowieso duur, maar de hoge aanschafprijs van een elektrische auto blijkt steeds minder een drempel. Steeds meer autorijders realiseren zich dat bij de totale kosten elektrisch rijden nú al vaak in het voordeel is. De lagere onderhoudskosten en vaste lasten zijn door private lease tarieven goed te vergelijken. En met de huidige brandstofprijzen is het logisch dat op stroom rijden veel goedkoper is, zeker met eigen zonnepanelen. De iets hoge aanschafprijs is dan snel terugverdiend.

Dealers hebben inmiddels ook een steeds groter aanbod van tweedehands modellen. Dat maakt elektrisch rijden voor elke portemonnee bereikbaar. Ook werden vragen gesteld over het delen van een elektrische auto. Ook búiten de grote steden blijkt dat de belangstelling hiervoor toeneemt. Voor de tweede auto een goed alternatief.

Toegankelijke informatie 

Meer dan 10 vrijwilligers van de VER konden vragen beantwoorden en deelden hun eigen ervaring met elektrisch rijden. De lezing in het nabije Huis voor Cultuur en Bestuur trok meer dan 50 belangstellenden. Zij werden geïnformeerd over alle ins en outs, zoals het nieuwe ‘tanken’. Hiervoor kon je ook terecht bij de stand van Enterse laadpaalfabrikant Lanova. 

Een informatieve folder gaf een goed overzicht van alle beschikbare auto’s en de lokale dealers die dit event mogelijk maken. Maar ook informatie over goede apps, auto-informatie, laadpassen, laadpalen, deelauto’s en private lease. 

In de VER stand bood ook de speciale uitgave “Elektrisch rijden in 2022” praktische informatie: efficiënt energiegebruik, milieuwinst, leveranciers van groene stroom, eigen zonnepanelen en slimme laadpalen. Dit is een katern dat ook is verspreid via alle “Hart van…” weekbladen die in de regio zijn verspreid.

Het gratis lidmaatschap van de VER biedt nog meer informatie. Je hebt dan toegang tot de bibliotheek van de EV helpdesk en tot alle VER-bijeenkomsten. En met ‘sturen bij je buren’ helpt de VER toekomstige bezitters van elektrische auto’s aan praktijkervaring van iemand in jouw omgeving.

VER

De Vereniging Elektrische Rijders (VER) is dé stem van elektrische rijders in Nederland en de onafhankelijke bron van informatie voor huidige en toekomstige gebruikers van elektrische auto’s. De VER biedt een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in elektrisch rijden. VER brengt het perspectief van gebruikers naar politici, beleidsmakers en marktpartijen zodat zij beter afstemmen op hun wensen. Daarmee is de VER een versneller in de transitie naar klimaatvriendelijk vervoer.

Er is ook veel interesse in de uitgebreide informatie, zoals het slim en groen laden van elektrische auto's.