Dinand Webbink: "De prachtige entree van het centrum was hiermee voor altijd ontsierd.”
Dinand Webbink: "De prachtige entree van het centrum was hiermee voor altijd ontsierd.”

‘Het wordt niet mooier’

Algemeen

“Hellendoorn wordt er niet mooier op”, aldus Stichting Oald Heldern De Noaberschop. In een bericht naar de lokale politiek en de media uitte de stichting hun onvrede over de bouwplannen in het historisch hartje van Hellendoorn.

HELLENDOORN - “Stop de hoogbouw in historisch Hellendoorn. Nu het nog kan.” Dat is de boodschap die Oald Heldern verkondigt. In 2021 is de stichting naar eigen zeggen verrast door de bouw van een nieuwerwets appartementencomplex. “Opdringerig gesitueerd aan de Dorpsstraat tegenover het geboortehuis van Johanna van Buren.” Hierna volgende commotie in het dorp. “De prachtige entree van het centrum was hiermee voor altijd ontsierd”, aldus waarnemend voorzitter Dinand Webbink. “Maar het kan nog altijd erger.”

Dat er nieuwe woningen moeten komen, ontkent Webbink niet. “We horen vaak het verwijt dat er toch ergens gebouwd moet worden. We zijn voor woningbouw, ook in het historisch hart. We willen alleen wel dat er rekening gehouden wordt met maatvoering en kleurstelling. Plannen voor andere nieuwbouw in het centrum noemt de stichting “fantasieloze blokkendozen”.

Na de bouw van het appartementencomplex merkte de gemeente onvrede bij de Helderse inwoners. Om die reden is er een klankbordgroep ontstaan, die gevraagd en ongevraagd adviezen kan geven over nieuwbouwplannen in het dorp. Deze groep voelt zich echter niet gehoord. “We hebben drie adviezen uitgebracht, waaronder een positief bericht voor bouw op grond van het huidige squashcentrum”, vertelt Webbink. Oald Heldern is minder te spreken over de bouwplannen bij de oude gereformeerde kerk en bij dorpspark De Geuren. “Er is nooit een inhoudelijke reactie gekomen op onze adviezen. We hoopten juist in gesprek te kunnen gaan over onze adviezen.”

Wethouder Overmeen-Bakhuis vertelt dat het verhaal iets genuanceerder ligt. “Afgelopen zomer werd op social media duidelijk dat er nogal wat onrust ontstond over de bouw bij de oude apotheek van de Dorpsstraat. Er kwamen geluiden dat heel Hellendoorn volgebouwd zou worden”, zegt ze. “De klankbordgroep is opgericht om een reactie te kunnen schrijven over nieuwe plannen, om zo zorgen kenbaarder en zichtbaarder te maken.” Er werden volgens Overmeen-Bakhuis ook adviezen gegeven waarover de raad al had beslist. “Dat kunnen we niet meer terugdraaien.”

12 april staat een debatronde op de agenda. “Alle adviezen en reacties van de Noabers worden in de raad ingebracht”, aldus de wethouder. “We nemen reacties van de klankbordgroep heel serieus en deze geven we door aan de raad.” Overmeen-Bakhuis hoopt dat de stichting 12 april gebruik maakt van het inspreekmoment. Webbink zegt dat iemand vanuit Oald Heldern bereid is om te spreken tijdens deze debatronde. “We willen dan ook dat onze adviezen gehoord worden.”