Een kleine impressie van de verschillende disciplines waarin de kunstenaars zich uiten. Als je binnen rondloopt bij de Kunstfabriek voel je direct jouw eigen creativiteit naar boven borrelen.
Een kleine impressie van de verschillende disciplines waarin de kunstenaars zich uiten. Als je binnen rondloopt bij de Kunstfabriek voel je direct jouw eigen creativiteit naar boven borrelen. Foto: A. van Ipenburg

‘Zetten de deuren weer lekker open!’

Algemeen

De Kunstfabriek bestaat tien jaar en dat laten de leden niet ongemerkt voorbij gaan. Na twee jaar zonder kunstmarkten, exposities en tentoonstellingen is het tijd de deuren weer eens wijd open te gooien. In het weekend van 26 en 27 maart houden ze daarom ‘Open Huis’, met expositie.

NIJVERDAL - Verscholen achter het grote Ten Cate-gebouw aan de P.C. Stamstraat bevindt De Kunstfabriek zich in het oude laboratorium. Hoge ramen laten veel licht binnen, wat de kunstwerken uitstekend tot hun recht doet komen. Er zijn schilderijen in diverse stadia van voltooiing, prachtige beelden, miniatuurhuisjes en nog veel meer.

“We werken hier nu met veertien kunstenaars”, vertelt Annejet van Stekelenburg. Tien jaar geleden stond zij samen met Aly Miskotte aan de wieg van dit geweldige project. “We zijn nog steeds ontzettend blij met deze plek. In eerste instantie zaten we op de bovenverdieping van het kantoorgebouw en toen we daar uit moesten, bood Ter Steege ons deze plek aan. Iedereen was gelijk enthousiast. We zijn met z’n allen flink aan het klussen gegaan, want er stonden nog allemaal meubels en attributen van het laboratorium in.”

Industriële creativiteit

Het resultaat mag er zijn. De ruimte combineert creatieve activiteit met een industriële uitstraling alsof het er voor gemaakt is. “Elke kunstenaar heeft hier zijn eigen plek en doet lekker zijn eigen ding”, vertelt Aly. “En tegelijk is het gezellig, kunnen we makkelijk met elkaar overleggen en inspireren we elkaar. Als ik bijvoorbeeld even niet weet hoe ik verder moet, loop ik een rondje en kijk waar de anderen mee bezig zijn. Of ik vraag of ze even bij mij willen kijken en misschien ideeën hebben. Hoewel ik met klei werk en die ander misschien schilder is, kunnen we elkaar toch vaak helpen.”

Naast de werkplekken van de kunstenaars beschikt de Kunstfabriek over een expositie- en een workshopruimte. “We hebben verschillende kunstenaars die workshops of cursussen geven”, vertelt Annejet. In haar atelier neemt een cursist ondertussen een stuk steen onder handen. “We vinden het nu echt tijd weer een open huis te houden. Die stond twee jaar geleden rond deze tijd ook op het programma, maar toen kregen we ineens met alle coronamaatregelen te maken. Als kunstenaars konden we hier gelukkig wel verder werken, omdat er ruimte genoeg is om afstand te houden en we toch ieder onze eigen werkplek hebben. Het exposeren hebben we allemaal wel gemist.”

Andere disciplines

“Wat we heel leuk vinden, is dat onze ‘partnergroep’ uit Ibbenbüren zondag tijdens het open huis aanwezig is”, zegt Aly. “We onderhouden al sinds 2015 innige contacten en hebben hebben daar al eens samen geëxposeerd. Mooi dat we ze nu hier welkom kunnen heten.”

“We werken niet alleen samen met kunstenaars uit andere plaatsen of landen”, voegt Annejet toe. “Ook als Kunstfabriek doen we wel dingen samen. Zo hebben we met z’n allen een gedenkbeeld gemaakt voor de kinderbegraafplaats. De afgelopen twee jaar is het er niet van gekomen, maar om onszelf geïnspireerd te houden geeft een kunstenaar wel eens een opdracht in zijn of haar discipline en daar gaan we (min of meer) samen mee aan de slag. Dat is echt een verrijking.”

De Kunstfabriek ontstond toen Ter Steege het bestuur van Eigen Oogst ‘De Smidse’ aanbood als locatie voor de 10e jubileumeditie. Dat bestuur bestond uit kunstenaars die een ruimte zochten om vanuit een gezamenlijke creatieve broedplaats te kunnen werken. Ter Steege bood hen de leegstaande verdieping van het voormalige kantoor van de Oale Bleke aan. Sfeer proeven? Kom naar het Open Huis!

Open huis en expositie

Je kunt de Kunstfabriek tijdens hun Open Huis bezoeken op zaterdag 26 en zondag 27 maart, van 11.00 tot 16.00 uur. Alle kunstenaars zijn dan aanwezig om hun creaties en technieken te laten zien, bij hun eigen werkplek, maar ook in de expositieruimte. Diverse werken zijn te koop.