Afbeelding
Foto: A. van Ipenburg

Eerbetoon bij herdenking

Algemeen

“Een dag die net zo mooi en zonnig begon als vandaag, eindigde 77 jaar geleden in de donkerste dag uit onze geschiedenis”, begon burgemeester Jorrit Eijbersen zijn speech tijdens de herdenking van het bombardement op 22 maart 1945. Hij stipt de gebeurtenissen van die zwarte dag kort aan en betuigt zijn medeleven met de nabestaanden. Die staan, samen met andere belangstellenden, in een halve kring rondom het gedenkteken. Terwijl de vrijheid naar iedereen lonkte, werd Nijverdal getroffen door geallieerde bommen.

Nijverdal - Het is een wrede speling van het lot die Nijverdal treft. “De bommen hebben letterlijk en figuurlijk een krater in ons dorp geslagen. Gevoelens van pijn, verdriet en boosheid leven nog steeds onder de nabestaanden. Iets waar mensen van mijn generatie zich nauwelijks een voorstelling van kunnen maken, omdat wij alleen een leven in vrijheid kennen”, zegt de burgemeester, waarna hij kort memoreert aan de huidige gebeurtenissen in Oekraïne en hoe dat voor veel mensen de spanning opvoert. Hij prijst de saamhorigheid van de inwoners die er toen voor zorgde (en nu weer) dat we er samen doorkwamen.

Na een minuut stilte gevolgd door het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus, begeleidt door het ensemble van KSW, draagt Dianne Scheppink het gedicht ‘De Vlinder’ voor. Vervolgens is het tijd voor het leggen van kransen en bloemstukken door de aanwezigen, waarbij het nodige eerbetoon in acht wordt genomen.