Laatste werkzaamheden bij opvangwoning.
Laatste werkzaamheden bij opvangwoning. Foto: Evelien Hondebrink

Help de Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

Gemeente Hellendoorn vangt de komende periode op een aantal locaties een groot aantal vluchtelingen uit Oekraïne gastvrij op. “Wilt u de Oekraïense mensen helpen, meld u dan aan!”, aldus Stichting de Welle Nijverdal.

HELLENDOORN - Begin deze week plaatste de stichting een oproep in de hoop veel vrijwilligers te werven. “We hebben een Facebookbericht gepost met de vraag wie wil helpen. We zoeken handjes, materialen, tolken en andere diensten”, zegt Evelien Hondebrink van Stichting De Welle. Het bericht werpt zijn vruchten af.

Inmiddels zijn er volgens Hondebrink veel aanmeldingen binnen. “We hebben veel reacties ontvangen en al veel hulp gehad.” Toch zijn er op dit moment nog niet genoeg vrijwilligers. “We zoeken nog mensen. Vooral voor het opzetten van een stuk sociale programmering. We krijgen veel donaties binnen, dus ook extra handjes in ons depot zijn welkom.” Na de eerste periode bekijkt De Welle op basis van de situatie hoeveel vrijwilligers er dan dagelijks nodig zijn. In ieder geval zal er dagelijks op de locaties een coördinator nodig blijven.

Opvanglocaties

“Bij het inrichten van de huidige locaties kunnen we ook nog mensen gebruiken”, vervolgt Hondebrink. Voor nu zullen vluchtelingen opgevangen worden op een tweetal locaties. Er zijn woningen aan de Parallelweg in Nijverdal en bij het Krönnenzommer in Hellendoorn voorbereid als opvanglocatie. “We hopen dat er vrijwilligers kunnen helpen met de zoektocht naar andere locaties.”

Lokale ondernemingen steken eveneens de handen uit de mouwen voor de vluchtelingen. Warm eten wordt ‘s avonds bezorgd door verschillende horecabedrijven. “Voor ontbijt en lunch kunnen de ingrediënten op rekening opgehaald worden bij Supercoop aan de Smidsweg, Bakkerij Nieuwenhuis in Nijverdal, AH Rob Loomans en Bakker Lorkeers in Hellendoorn”, laat De Welle weten. “Als mensen hierbij willen helpen mogen ze aangeven of ze medewerker of coördinator willen zijn.”

Aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger? Mail dan naar J.vandenborn@stichtingdewelle.nl of oekraine@stichtingdewelle.nl. Voor verdere informatie en vragen kunt u terecht bij de gemeente of bij Stichting De Welle, door te bellen met 064327608 of mailen naar oekraine@stichtingdewelle.nl. “We hopen op veel hulp!”

Tekst: EG-Wél

Gedoneerde spullen van inwoners en bedrijven klaar voor sorteerwerk