Afbeelding
Foto:

Wat moet men doen bij een gifwolk of een gasexplosie

"Door Twente rijden dagelijks goederenwagons met gevaarlijke stoffen. De komende jaren is de verwachting dat het goederenvervoer over het spoor toeneemt. Ook zijn er verschillende bedrijven in deze regio waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Veel mensen merken daar helemaal niets van, maar er bestaat altijd een kans op een ongeluk. Die kans is niet groot, maar de gevolgen kunnen wel groot zijn." De Veiligheidsregio Twente wil daarom dat mensen weten wat ze zelf kunnen doen in het geval van een incident. 

TWENTE - Zo kan er bijvoorbeeld door een spoorongeluk een gifwolk ontstaan, of een explosie van brandbare stoffen. "Woon je dicht bij het spoor? Of woon je vlak bij een bedrijf dat werkt met gevaarlijke stoffen? Dan is het goed om te weten wat je moet doen bij een ongeluk", aldus de Veiligheidsregio Twente. "Zo is het belangrijk dat je niet gaat kijken bij het ongeluk. Maar je kunt nog meer doen: Schuil, ga naar binnen naar een kamer waar het niet tocht, liefst midden in het gebouw, sluit ramen en deuren en sluit alle ventilatieroosters en zet alle ventilatiesystemen uit. Om je goed voor te bereiden, is het belangrijk dat je weet hoe je de (mechanische) ventilatie in huis uitzet. Kun je niet naar binnen? Neem zo snel mogelijk grote afstand en verplaats je hierbij dwars op de wind, zo mogelijk met een natte doek voor je neus en mond."

Meer weten over wat jij kunt doen om ongedeerd te blijven bij een gasexplosie of een gifwolk? Kijk het filmpje op YouTube:

www.youtube.com/watch?v=1kN80HiacWs

informatie
Afbeelding
Afbeelding