Met de opnamekubussen kunnen kleinere objecten met goede verlichting gefotografeerd worden. Deze worden onder meer bij macrofotografie gebruikt.
Met de opnamekubussen kunnen kleinere objecten met goede verlichting gefotografeerd worden. Deze worden onder meer bij macrofotografie gebruikt. Foto:

Mini-expositie Eigen Kracht gestart

Fotografie is een populaire hobby voor veel mensen. Je hebt er op zich weinig voor nodig; een camera, wat kennis over belichting en compositie en de wil om mooie plaatjes te maken. Maar fotografie is niet alleen een doel op zich; het is ook een manier om mooie herinneringen voor later te bewaren - of juist weer deze mooie herinneringen naar boven te halen. Wie kijkt naar een foto uit zijn verre verleden haalt gelijk weer veel vergeten details naar boven. Dit idee ligt ook ten grondslag aan een bijzondere nieuwe mini-expositie.

HELLENDOORN - De bezoekers van Ontmoetingscentrum 'Kom d’r in' in de bibliotheek zijn de afgelopen weken bezig geweest met een fotografieproject “Eigen kracht”. "Door het maken van foto’s en bekijken van de resultaten hebben we een mooi middel om herinneringen op te halen bij mensen met dementie", leggen Anjolien Smelt en Kayra Rodijk van het ontmoetingscentrum uit. "Het kan helpen bij het aangaan van gesprekken en het leggen van verbinding."

Tijdens de laatste bijeenkomst hebben de deelnemers een kleine expositie ingericht in de bibliotheek aan de Raadhuisstraat 4 te Hellendoorn. De opening van deze expositie vindt 29 maart plaats voor genodigden. De expositie is daarna voor belangstellenden tot en met 25 april te bekijken tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek. Iedereen is van harte welkom.

"Tijdens fotograferen ben je heel erg in het ‘nu’. Je legt een moment vast. Als je kunt zorgen dat dit een fijn moment is, dan is dat alles waard! Tijdens een aantal bijeenkomsten hebben we onder professionele leiding van Sterre Delemarre ‘geleerd’ hoe we het beste foto’s kunnen maken, waar we rekening mee moesten houden en hoe je bijvoorbeeld een mooie compositie kan maken. Iedere week gingen we met een ander thema aan de slag en hebben we zowel binnen als buiten gefotografeerd. Dit leverde vele gesprekken op over onder andere: trouwen, vakanties en schooltijd", vertellen Anjolien en Kayra. Na afloop van de laatste bijeenkomst kregen de bezoekers die hebben deelgenomen aan dit project een gepersonaliseerd boekje mee, met daarin de gemaakte foto’s. Een prachtig aandenken aan dit project met bruikbare foto’s voor een gesprek met bijvoorbeeld familieleden.


Ontmoetingscentrum Hellendoorn, een initiatief van De Welle en Evenmens Hellendoorn, is wekelijks geopend op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur voor het inloopmoment. Mensen met een niet-pluis gevoel of beginnende geheugenproblemen zijn welkom om gezellig een bakkie te komen doen aldus de organisatie. Dat geldt ook voor hun mantelzorger(s), vrienden, buren of kennissen. Het is een plek voor ontmoeting en informatie. Waar men zichzelf mag zijn, zich prettig, nuttig, gezien en begrepen voelt. Op een ongedwongen manier en in informele sfeer bij elkaar zitten. Anjolien: "Wij zien het als een plek waar u even naar toe kunt gaan als u daar behoefte aan hebt. U komt en gaat wanneer het u uitkomt. De ene keer is dat voor een bakkie koffie, de andere keer voor een leuke activiteit. U wordt met open armen ontvangen."


Expositie tot en met 25 april in Bibliotheek Hellendoorn

Fotografie heeft een prikkelende werking op het geheugen
Weet je nog van toen?.... oude objecten prikkelen het geheugen.
Pen