In het weekend van 9 en 10 april kun je in Hellendoorn zomaar een vrolijk beschilderde steen vinden. Zo’n honderd stenen liggen dan verspreid door het dorp ‘verstopt’.
In het weekend van 9 en 10 april kun je in Hellendoorn zomaar een vrolijk beschilderde steen vinden. Zo’n honderd stenen liggen dan verspreid door het dorp ‘verstopt’. Foto:

'Bevrijding is nu actueler dan ooit'

Voor het derde jaar op rij ziet de organisatie van ‘Hellendoorn bevrijd!’ zich genoodzaakt de programmering aan te passen. Nu de oorlog in Oekraïne dagelijks via de diverse mediakanalen ons leven binnenstroomt, passen geen uitbundige festiviteiten om onze vrijheid te vieren.

HELLENDOORN - Terwijl iedereen misschien nog wel een beetje wacht op het grootse en uitbundige feest ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid, zijn de herdenkingen en vrijheidsvieringen dit jaar ingetogen. Niet corona gooit roet in het eten, maar een verschrikkelijke oorlog in ons eigen Europa. “Tijdens de voorbereidingen hielden we hier al rekening mee”, vertelt Gerrit Mollink, een van de commissieleden. “Het overvliegen van oorlogsvliegtuigen hadden we al geschrapt, omdat dat voor Oekraïense mensen die hier zijn waarschijnlijk erg confronterend zou zijn. Om nog maar te zwijgen over de onrust die dat onder andere mensen wellicht teweeg zou brengen.”

Niet vergeten

“Tegelijkertijd is het juist in deze tijd belangrijk te blijven herdenken en vieren. De geplande optocht van militaire voertuigen en grote jaren ‘40 party gaan niet door, maar wij vragen wel iedereen in het dorp Hellendoorn op 10 april de vlag uit te hangen, onze officiële bevrijdingsdag. Dat kan onze speciale bevrijdingsvlag zijn, maar natuurlijk ook de nationale driekleur. Al onze activiteiten komen tot stand onder het motto ‘opdat wij niet vergeten’ en het vlaggen zien wij als eerbetoon aan onze bevrijders, maar ook als statement voor de vrijheid en als gebaar naar de Oekraïense bevolking dat wij achter hen staan.”

Met diezelfde gedachten zullen de banieren met beeltenissen van de omgekomen Canadese soldaten de straten van Hellendoorn weer sieren én is er weer een scholenactie. Kinderen van alle basisscholen kunnen in de etalages van diverse winkels foto’s met militaire voertuigen en een cijfer en letter vinden, die samen een woord/zin vormen. Als zij hun ingevulde formulier inleveren, maken zij kans op prachtige prijzen. Denk aan een rondvlucht in een oorlogsvliegtuig of een rondrit in een echte jeep.

Happy stones

‘WE HOUDEN HET SOBER, MAAR VIEREN ONZE VRIJHEID WEL’

“We vragen de wijkverenigingen toch wat sober te zijn met het versieren van hun straten, maar hopen wel dat iedereen op 10 april de vlag uithangt. In het weekend van 9 en 10 april kunnen mensen verder mooi versierde stenen vinden in het hele dorp. Maaike Wevers en diverse anderen zijn zo’n 100 ‘happy stones’ aan het maken, versierd in het thema bevrijding. Mensen die een steen vinden, kunnen hem houden, maar ook verder laten zwerven.”

Opbouw toekomst

Met het wegvallen van de grote viering in 2020 en het niet in kunnen halen een jaar later, richt de commissie zich nu op de viering van 80 jaar vrijheid. “Het is jammer dat die viering niet door kon gaan, maar het voelt niet goed dat in te halen. Ons idee is de festiviteiten vanaf nu elk jaar iets grootser te laten zijn. We wilden 75 jaar vrijheid zo groots vieren, omdat er nu nog mensen leven die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt. Dat zijn er elk jaar minder en daarom richten wij ons met de viering van 80 jaar vrijheid meer op de generaties die in hun leven alleen maar vrijheid hebben gekend, opdat ook zij niet vergeten.”

Om hun plannen te laten slagen, kan de stichting Hellendoorn bevrijd! nog diverse helpende handen gebruiken. Wil jij je hiervoor inzetten? Neem contact met ze op!

hellendoorn-bevrijd.nl

Het logo van ‘Hellendoorn bevrijd!’ dat dit jaar de straten moest sieren op vrolijk wapperende vlaggen.
Afbeelding