Bach's werken hebben door de eeuwen heen een breed publiek laten genieten van muziek met een diepere betekenis. Welke accenten kunnen we ook nu ontdekken in zijn werk?
Bach's werken hebben door de eeuwen heen een breed publiek laten genieten van muziek met een diepere betekenis. Welke accenten kunnen we ook nu ontdekken in zijn werk? Foto:

Thema-avond: 'Bach's grote passie' op 31 maart

Op donderdag 31 maart is in het Centrum in Nijverdal een thema-avond over 'Bach's grote passie'. Deze avond start om 19.30 uur. Inleider dr. Peter Verbaan neemt een ieder mee de diepte in over de Matthäus Passion. Hij is als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente te Ede.

NIJVERDAL - Voor veel landgenoten is het bijwonen van de Matthäus Passion een alternatief voor de kerkdienst geworden. Anderen vinden dat je de passie pas echt leert kennen als je die meegezongen hebt.
Wat is toch het geheim van Bach's grote passie? Hoe heeft het zover kunnen komen dat hij door sommigen zelfs tot de vijfde evangelist is omgedoopt?


Op deze avond gaat men in op de theologische keuzen en de lutherse (!) achtergrond van de passie, op muzikale afwegingen die Bach mede op grond van het Mattheus-evangelie maakte. Zeker als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met andere werken zoals bijvoorbeeld zijn Johannes Passion of het Weihnachtsoratorium.


Verder zal er ook enige aandacht worden gegeven aan de ontwikkeling en de traditie van de Passionen. Het kan deze avond niet bij praten blijven. Er zal zeker ook geluisterd worden naar enkele momenten uit de Matthäus Passion luisteren en mogelijk nieuwe accenten samen (her)ontdekken.