Afbeelding

Plantenbieb Plantje&Zo van start

Algemeen

NIJVERDAL - Onze gemeente kent veel ruil- en leenkasten voor boeken en speelgoed. Vanaf zaterdag 2 april komt er een ruilkast bij: Plantenbieb Plantje&Zo. Vriendinnen Prescilla en Suzanne zijn op het idee gekomen na een “uit de hand gelopen hobby”. “De laatste jaren ben ik steeds meer bezig met planten en stekjes”, zegt Prescilla. “Ik kwam het begrip ‘plantenbieb’ tegen op een Facebookpagina, daarna ben ik gaan kijken of ik dit kon realiseren in Nijverdal.”

Qua research had de plantenliefhebber weinig werk. “Ik vond letterlijk een stappenplan”, zegt ze nuchter. “Daarna heb ik nog een paar plantenkasten in de buurt, zoals Raalte en Hoge Hexel, benaderd voor tips bij het oprichten van de kast.” Het concept is voor zover Prescilla weet nog niet in Nijverdal. De kast is er, maar lang niet alle stekjes passen in het nieuwe stekkie.

Donaties

Inmiddels staan er in en rondom Precilla’s huis aan de Veldsweg vele “stekkies”. Van kennis tot collega, iedereen kwam een donatie leveren. “Er kwamen zelfs mensen langs die ik niet ken”, vult ze aan. Hoeveel stekjes het in totaal zijn, durft Prescilla niet te zeggen. “Ergens tussen de vijftien en twintig verschillende soorten”, gokte ze. “En dat zijn alleen de soorten, niet het aantal.”

Groene vingers

Prescilla is niet geboren met groene vingers. “Zelfs nepplanten hadden er moeite mee om bij me te overleven”, lacht ze. “Het begon allemaal met één plant die het wel wist uit te houden. Daarna ben ik stekjes gaan ruilen voor meer variatie.” Dit is ook de doel van haar initiatief. “Het is de bedoeling dat alles in de kast geruild kan worden, maar mensen mogen ook geld doneren als ze nog geen stekjes hebben. Daar kunnen we dan bijvoorbeeld mest en potjes van kopen.”

Opening

Zaterdag 2 april is de officiële opening van plantenbieb Plantje&Zo. Iedereen is die dag welkom tussen 10.00 en 15.00 uur. Dan staat de initiatiefneemster met koffie en wat lekkers klaar aan Veldsweg 92. Afhankelijk van het weer zal de plantenkast iedere dag geopend zijn voor het ruilen van stekjes.

Verdere informatie over openingstijden, tips en winacties zijn te vinden op de Facebookpagina Plantenbieb Nijverdal - Plantje&Zo.

Tekst: EG-Wél

Afbeelding