Afbeelding

Het thema van de ‘week van Autisme’ is dit jaar grenzen

Algemeen

“Autisme, iedereen heeft er wel een bepaald beeld bij. ‘Dezelfde kleur kopjes bij elkaar zetten, urenlang kijken naar het draaien van een wasmachine of denken dat mensen met autisme geen oogcontact maken.’ Over het hebben van autisme heerst een groot stigma”, zo begint Yvonne Doornebosch haar verhaal. 

NIJVERDAL - “Voldoe je niet aan dit stereotype beeld, dan krijg je te maken met mensen die zeggen dat je er helemaal niet autistisch uitziet”, vervolgt Yvonne. Autisme bij vrouwen valt vaak minder op dan autisme bij mannen. Vrouwen maken vaker gebruik van een overlevingsstrategie genaamd: maskeren. Door te maskeren weten vrouwen zich prima aan te passen in sociale situaties. Voor de buitenwereld is het autisme dan onzichtbaar. “Dit is de reden waarom autisme nog vaak wordt gemist wat leidt tot misdiagnostiek en diagnostiek op latere leeftijd”, spreekt ze uit eigen ervaring.

Een kenmerk van autisme bij vrouwen is ondermeer het moeite hebben met het aangaan- en onderhouden van sociaal contact. Verder kunnen prikkelgevoeligheid, continue op houding en oogcontact letten tijdens een gesprek, maskeren / camoufleren, groot verantwoordelijkheidsgevoel, moeite met veranderingen, opmerkzaam, controle willen hebben over situaties en moeite met het uiten van gevoelens voorkomen.

“De gevolgen zijn groot op korte en lange termijn bij het niet tijdig diagnosticeren van autisme. Stress, overprikkeling, overvraging, uitputting. Bij het continue over je ‘grenzen’ gaan, uit zich op lange termijn vaak in een laag zelfbeeld, identiteitsproblemen, depressie, verhoogde kans op suïcide of een autistische Burn Out”, zo vervolgt Yvonne haar verhaal. “Een autistische Burn Out, hier ben ik ondertussen zelf al meer dan 3 jaar herstellende van. Het begon met lichamelijke klachten. Hoge bloeddruk, flauwvallen, duizeligheid, hoofdpijn, wazig zien, opgejaagd gevoel en het gevoel de controle kwijt te raken over alles. Na de diagnose depressie, veel medicatie wat niet werkte en ondertussen niet meer weten waar ik het moest zoeken… totdat ik opnieuw werd doorverwezen. Ik kreeg de diagnose ADHD, goed werkende medicatie en nog een doorverwijzing waar ik later de diagnose autisme kreeg. Ik? Die altijd heeft gewerkt, een gezin heeft... Alles viel op zijn plek! Mijn leven lang ben ik overvraagd door mijn leven! Mijn herstel bestaat uit rust en balans en het leren wat mijn autisme betekend in mijn leven.”

Om meer bekendheid te geven aan meiden en vrouwen met autisme schrijft Yvonne blogs op social media. “Het is zo belangrijk om op tijd de diagnose te krijgen zodat je je leven hierop kunt aanpassen en niet op jonge of latere leeftijd vast loopt.”

Herken jij jezelf hierin, iemand in je familie of op je werk? Neem contact op met de huisarts, Evenmens of stichting MEE, zij kunnen je verder helpen.