Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Column: Een vraag

Algemeen

Is het u ook opgevallen? Herkent u het? De oorlog en de daaruit voortvloeiende vluchtelingenstroom uit de Oekraïne roept geheel andere reacties op dan andere oorlogen en andere vluchtelingen in de jaren hiervoor. In de landelijke media verschenen artikelen over dit verschil. Racisme, was de verklaring. Oekraïners hebben hetzelfde kleurtje als het gros van de Nederlanders in tegenstelling tot vluchtelingen uit bijvoorbeeld Afghanistan of Syrië of Afrika.

Wijd gingen de armen open voor de Oekraïners. Blauwgele vlaggen in de straat en logo’s op facebook. Binnen no time was de opvang geregeld. Procedures die voor andere vluchtelingen soms jaren kunnen duren zijn in een handomdraai geregeld voor de Oekraïners. Zij mogen bijvoorbeeld gelijk aan het werk als ze dat willen.

Begrijpelijk dat vluchtelingen in asielcentra in de procedure voor een vluchtelingenstatus met scheve ogen kijken naar het gemak en de hartelijkheid waarmee de Oost Europeanen ontvangen worden. Het verschil in aanpak komt doordat Oekraïners al vrij kunnen reizen door Europa in tegenstelling tot de vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan. Dat is geregeld in de wet.

Maar dan blijft de vraag: hoe komt het dat ik veel dieper geraakt word dan voorheen bij andere vluchtelingen? Waarom zit ik tot tranen toe geroerd te kijken naar de beelden van de oorlog en de vluchtelingen? Is het om dat het zo dichtbij is? Is het omdat de mensen meer op mij lijken, ik me meer in hen herken? Is het om dat het vooral vrouwen zijn? Moeders met kinderen, oma’s? Is het het kleurtje? Is het racisme zoals ik lees in de landelijke media? Ben ik een racist? Ik weet het niet. Mijn vraag blijft: waarom raken deze oorlog en deze vluchteling mij meer dan al die andere oorlogen en vluchtelingen hier voor? Is het u ook opgevallen? Herkent u het?

weedebee