Repetitie in de kerk. Het nummer dat de heren deze keer zingen, past hier goed, voor andere nummers is de akoestiek niet optimaal. Toch zingen de heren stug door en zijn helemaal klaar voor het concert.
Repetitie in de kerk. Het nummer dat de heren deze keer zingen, past hier goed, voor andere nummers is de akoestiek niet optimaal. Toch zingen de heren stug door en zijn helemaal klaar voor het concert. Foto: A. van Ipenburg

‘Kunnen weer van ons laten horen!’

Algemeen

NIJVERDAL - Het Nijverdals Mannenkoor kan het wel van de daken schreeuwen: ze mogen weer! De afgelopen twee jaar stond voor hen vooral in het teken van overleven, het koor in stand houden. En dat is best lastig als de leden niet kunnen doen wat ze het liefste willen, uit volle borst mooie liederen zingen.

“We hebben geprobeerd online te repeteren en buiten, maar dat is verre van ideaal”, vertelt Jan Buwalda, secretaris. “Online kun je niet echt samen zingen, want je krijgt vaak te maken met een zekere vertraging, dus zing je eigenlijk alleen voor de dirigent. Buiten ben je erg afhankelijk van het weer en moet je hoe dan ook harder zingen. Zeker als je ook nog rekening moet houden met anderhalve meter afstand tussen de zangers. Zelfs onze huidige repetitieruimte, de katholieke Sint Antonis van Paduakerk, is niet ideaal. Je zou denken dat je geen mooiere oefenruimte kunt hebben, maar de akoestiek laat ons repertoire niet volledig tot zijn recht komen.”

Concert

Om iedereen te laten horen dat ze ondanks de beproevingen toch nog steeds goed kunnen zingen, geeft het Nijverdal Mannenkoor zaterdag 9 april een voorjaarsconcert. “De laatste keer hadden we contact over ons traditionele nieuwjaarsconcert, waarbij het projectkoor ook van zich zou laten horen”, herinnert John Brand, voorzitter, zich nog. “Dat ging vorig jaar niet door en dit jaar ook nog niet. Nu het wel weer mag, vatten we de koe gelijk bij de horens. We konden met de beperkte repeteermogelijkheden geen nieuw repertoire instuderen en daarom grijpen we terug op het thema ‘Do you remember’. We brengen liederen uit onze beginperiode, wat meer klassieke mannenkoorliederen, tot de jaren ‘80/’90, het meer populaire genre. Denk hierbij aan ‘Va Pensiero’ van Verdi, uit de opera Nabucco, ‘Hey Jude’ van The Beatles, ‘God only knows’ van The Beach Boys en nummers van Queen.”

“Het projectkoor is van de partij met een aantal eigen liederen en ze zingen een deel mee met het koor”, vult Jan aan. “Zo hebben ze toch een mooie afsluiting van hun projectkoorperiode.”

Nieuwe zangers

Hoewel er van elk projectkoor wel een paar mannen bij het koor blijven ‘plakken’ is het mannenkoor nog steeds op zoek naar nieuwe zangers. “De enige eis die we eigenlijk hebben, is dat je op dinsdagavond vanaf 19.30 beschikbaar bent”, zegt John. “Je hoeft geen zangervaring te hebben, die krijg je snel genoeg. Onze stelregel is simpel, als je kunt praten, kun je ook zingen. Het is een kwestie van trainen en binnen het koor ondersteunen alle zangers elkaar. Wij verbazen ons er nog steeds over hoe goed een eerste repetitie van het projectkoor vaak klinkt, terwijl daar regelmatig mannen tussen staan die nog nooit gezongen hebben.” De beide mannen kijken elkaar aan en bevestigen dat zij spreken uit ervaring. “We repeteren nu nog in de kerk, maar zijn hard op zoek naar een andere ruimte. We keren graag terug naar ‘t Achterom, maar dat kan pas als de ventilatie in orde is. Nu is onze eerste prioriteit weer in voltallige bezetting te repeteren en op te treden. Er zijn leden die het nog niet vertrouwd vinden te repeteren en dat is heel begrijpelijk. We hopen dat alles snel weer bij het oude is. En we gaan volop genieten van ons concert!”

Lijkt het je leuk het Nijverdals Mannenkoor te versterken en gezellig mee te zingen? Je hebt geen ervaring nodig en er is geen minimum of maximum leeftijd (al zouden ze wat jongere mannen erbij erg fijn vinden). Kijk voor meer informatie op hun website of meld je gelijk aan via secretaris@nijverdalsmannenkoor.nl. Jan, John en diverse andere leden vertellen je graag meer over hun koor.

Voorjaarsconcert

Het voorjaarsconcert van het Nijverdals Mannenkoor begint zaterdag 9 april om 20.00 uur in ‘t Centrum. Kaarten bestel je voor 12,50 euro bij penningmeester Jan Ruiter (06 52376160) of op www.nijverdalsmannenkoor.nl. Er is geen pauze, na afloop is er gelegenheid voor een drankje.