Annemieke (links) en Yolande verrichten samen de officiële opening van hun Confetti-pand aan de Jacob van Houtestraat.
Annemieke (links) en Yolande verrichten samen de officiële opening van hun Confetti-pand aan de Jacob van Houtestraat.

‘Het was een ongekend succes en heerlijke dag’

Algemeen

NIJVERDAL - Bijna een jaar geleden nam Confetti Welzijn en Zorg haar intrek in een pand aan de Jacob van Houtestraat. Hier kunnen zij jongeren met een beperking een nog betere opvang bieden en het is een mooie uitvalsbasis voor allerlei activiteiten. De officiële opening kon niet direct plaatsvinden en dat hebben ze nu helemaal goed gemaakt.

“We wilden tijdens het open huis iets doen voor Oekraïne,” vertelt Pascal Zwiers, medewerker Confetti en medeorganisator van het open huis. “In 2017 ben ik met een collega Twan Heerdink in Oekraïne geweest en daar hebben wij toen een gelijksoortige opvang geopend. Stichting CHOE, hier in de regio geen onbekende, had in een oude Sovjet fabriek een activiteitencentrum opgezet. Onder de weeskinderen die zij opvangen en ondersteunen waren diverse kinderen met een beperking, waarvan ze niet goed wisten hoe ze daar mee om moesten gaan. Wij hebben ze laten zien hoe wij dat hier in Nederland doen en vervolgens wat mensen opgeleid als begeleider.”

Geld inzamelen

“We wisten al snel dat we geld wilden inzamelen voor CHOE,” zegt Charlene, collega van Pascal en medeorganisator van de open dag. “Samen met cliënten van Mee(R)Doen (afdeling dagbesteding voor jong volwassenen - red.) hebben we allerlei acties bedacht, zijn aan het bakken geslagen en hebben veel ondernemers in het dorp gevraagd ons te sponsoren. Het is echt hartverwarmend te zien hoeveel en wat voor mooie producten we hebben gekregen om te verloten of als prijzen bij de verschillende activiteiten uit te reiken.”

Contact Oekraïne

Sinds de oorlog is uitgebroken heeft Pascal al een paar keer contact gehad met de mensen in Oekraïne en dat valt haar zwaar. “Het is verschrikkelijk om te horen hoe moeilijk ze het daar hebben. De situatie daar is sowieso anders dan onze situatie hier, ook zonder oorlog. Toen ik daar in 2017 naar toe ging, was ik zo onder de indruk dat ik een gedicht heb geschreven.”

Woordeloos - Grote bruine ogen - als spiegels - zoeken voorzichtig - schuw en schichtig - Grote bruine ogen - zoeken opnieuw en kijken weer weg - Langzaam word je iets vrijer en durft iets langer te kijken - Jouw ogen die de mijne zoeken en ineens is het er... - Je grote bruine ogen beginnen te stralen - Er verschijnt een lach op je gezicht - er is contact - woordeloos.

“Het was echt een cultuurschok. De levensstandaard daar is zo anders. Van april tot oktober staat de verwarming in het activiteitencentrum bijvoorbeeld uit. Ook als het zo koud is als hier nu.” Bij de gedachte aan de vluchtelingen die nu in het activiteitencentrum in Perechyn worden opgevangen, benadrukt ze de behoefte aan onze hulp. “Ze hebben daar zo weinig. Het voelt goed dat wij op onze manier ons steentje kunnen bijdragen.”

Een gevoel dat ze deelt met veel bezoekers van de opening, de kinderen die ze opvangen en de cliënten van Mee(R)Doen. “Het was echt geweldig te zien hoe die zich allemaal hebben vermaakt,” vertelt Charlene. “Kinderen die hun ouders trots het pand lieten zien. Door corona konden zij niet eerder het pand bekijken. Het was echt de hele dag gezellig druk en we weten dat we sowieso meer dan duizend euro voor stichting CHOE hebben opgehaald. In overleg met hen maken we het geld over, of kopen goederen die zij goed kunnen gebruiken. Zoveel kunnen ze daar namelijk niet kopen. En dat is dan gelijk weer een leuke activiteit voor onze cliënten bij Mee(R)Doen.”

“Veel mensen gaven aan dat ze het fijn vonden dat ze op deze manier iets voor de mensen in Oekraïne konden doen. Wij hebben het hier in dat opzicht toch wel gewoon echt goed. Natuurlijk hadden we het pand voor de gelegenheid feestelijk versierd, maar wel zoveel mogelijk in de kleuren van de Oekraïense vlag. Dat konden veel bezoekers erg waarderen.”

Confetti Welzijn en Zorg

Annemieke Middag en Yolande Wieldraayer bieden als Stichting Confetti Welzijn en Zorg sinds 2009 dagelijks buitenschoolse opvang aan kinderen en jongeren, op een rustige, maar toch uitdagende en kindvriendelijke locatie. In 2015 is daar dagbesteding voor (jong) volwassenen, onder de naam Mee(R)doen, bijgekomen. Deze dagbesteding vindt plaats op verschillende locaties in de regio.

confettiwelzijnenzorg.nl