Vader en zonen Sans werken met veel plezier in hun winkel. Al 35 jaar een vertrouwd beeld in het centrum van Rijssen en al bijna 15 jaar een begrip als online winkel.
Vader en zonen Sans werken met veel plezier in hun winkel. Al 35 jaar een vertrouwd beeld in het centrum van Rijssen en al bijna 15 jaar een begrip als online winkel. Foto:

'Samen straatbeeld verlevendigen'

Herman en Ada Sans openden 35 jaar geleden een kledingwinkel van ongeveer 100 vierkante meter. Door de jaren heen hebben zij hun winkel verder uitgebouwd en vanaf 2006 kwamen hun zoons Nick en Tom in beeld als opvolgers. Zij voegden de tak Sans-online toe en bouwden het geheel verder uit.

Rijssen - "Dat was toch niet vanzelfsprekend, dat wij de winkel over zouden nemen", vertelt Nick Sans lachend. "Ik was heel tevreden werkzaam in de horeca en mijn broer Tom runde samen met zijn vrouw Katinka een 'Esprit-man' winkel. En toen wilden onze ouders een goed gesprek met ons voeren, over hoe wij de toekomst zagen en of wij interesse hadden om de winkel over te nemen. We wilden dat geen van beide alleen doen, maar samen durfden wij het avontuur wel aan. Dat was echt een goede beslissing. We vullen elkaar heel goed aan. Tom is onze man van online en cijfermatig erg sterk en ik ben meer van het klanten entertainen."

Sans online

Tom en Nick hebben de winkel vanaf 2006 geleidelijk overgenomen. "Zo konden wij aan alles wennen, de klanten, het personeel, de inkoop en was het financieel op te brengen. Tegelijk kon het personeel aan ons wennen en konden onze ouders rustig afbouwen. In 2009 hebben we 'Sans online' toegevoegd en daar zijn Tom en mijn vriendin Jorien vooral druk mee geweest. Mijn focus bleef op de winkel. We zijn ondertussen gegroeid van twee man personeel naar 90, waarvan de helft voor online werkt. Vijf jaar geleden hebben we voor 'Sans online' een apart warehouse gekocht op het industrieterrein, zodat we de verzending konden optimaliseren. Afgelopen jaar hebben we een stuk grond in Nijverdal gekocht, voor een warehouse dat twee keer zo groot wordt. Online zijn we echt gigantisch druk, ik denk dat dat wel 80% van onze verkoop uitmaakt."

Straatbeeld

"We zien hoe de samenleving verandert. We hebben een mooie winkel, waar we graag onze klanten ontmoeten, maar we moeten wel meegaan met ontwikkelingen in de markt. Niet alleen voor wat betreft de online verkopen, maar ook kijkend naar de bereidheid van bijvoorbeeld andere winkeliers hier in het centrum om iets leuks te organiseren. Deels heeft dat te maken met de teruglopende behoefte van klanten aan bijvoorbeeld koopavonden, deels omdat je als winkelier aan veel regels moet voldoen. Ik vind het jammer dat zoveel winkeliers er ogenschijnlijk niet zoveel om geven. Laatst was er een vergadering van de winkeliersvereniging, het mocht eindelijk weer, na twee jaar. Daar waren zo'n 30 van de 130 leden. We hebben een prachtig nieuw centrum, dat zaterdag 9 april feestelijk wordt geopend, waar we met z'n allen een mooi feest van kunnen maken. Als dan meer dan de helft van de winkeliers niet bij zo'n vergadering is, komt dat toch niet echt goed van de grond. Ik vind het heerlijk om te schakelen in de markt, in goede én in slechte tijden. Er is altijd iets dat je kunt doen. De verbinding met je klanten is je levenslijn. Hoe mooi is het als je dat als centrumwinkeliers samen op kunt pakken, door bijvoorbeeld een paasactie te organiseren. Het straatbeeld samen te verlevendigen. Maar bijvoorbeeld ook samen constateren dat de straatverlichting of fontein het niet doet."

'mooi als het centrum voor consumenten gezellig oogt'

Koopzaterdag

Zaterdag 9 april staat het centrum van Rijssen in het teken van de heropening en van de mode. "Het centrum is heel mooi geworden. Er is speciale bestrating aangebracht, zodat de snelheid van bijvoorbeeld fietsen en scootmobielen er echt uitgaat. Daarnaast is er meer ruimte voor de horeca om terrassen op te zetten en zijn diverse winkels flink opgeknapt. Het heeft even geduurd, maar alles is nu weer mooi glad. Zaterdag komt de wethouder het centrum officieel openen en we hebben dan gelijk onze eerste koopzaterdag, waarbij de winkels tot 21.00 uur open zijn. De hele dag staat in het teken van mode en verspreid over de dag zijn er diverse modeshows. Als we met alle centrumondernemers samen het centrum tot leven kunnen brengen, oogt het voor consumenten van buitenaf ook gezellig. Hoe aantrekkelijker het centrum oogt, hoe meer klanten het trekt. En daar doe je het als ondernemer toch voor. Ik verwacht dat er de komende weken, maanden wel weer meer activiteiten van de grond komen. Wij als team Sans gaan er in ieder geval vrolijk mee door, zowel online als in de winkel. Niets zo leuk als onze klanten vermaken."

sans-online.nl

Afbeelding