(Foto: Joep Dikmans)
(Foto: Joep Dikmans)

Werkbezoek van ‘Nooit Vergeten...’ aan museum

Algemeen

NIJVERDAL - Maar liefst 35 acteurs, actrices en crewleden van het theatergebeuren ‘Nooit Vergeten...’ stonden dinsdagavond 19 april op de stoep van het Memory Museum in Nijverdal. Het doel van de avond was verdieping en achtergrond ter voorbereiding op de theateruitvoeringen van 7 en 8 mei aanstaande.

Nooit Vergeten... is een theatervoorstelling geschreven door regisseur Sanne Kamst-Velthuis en gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen in Nijverdal tijdens de WOII. Nooit Vergeten... vertelt onder andere het verhaal van het bombardement van Nijverdal en over de deportatie van kamp Twilhaar. En wie kon hierover een betere achtergrond geven dan het Memory museum in Nijverdal zelf. Het aanbod voor deze avond ontving regisseur Sanne Kamst-Velthuis van het museum zelf en hier werd door iedereen met een volmondig ja op geantwoord. 

Dinsdagavond was het zover en ontvingen ze een rondleiding door het museum met een uitgebreide uitleg over de gebeurtenissen en de grotere verbanden erachter. Voor de cast en crew van Nooit Vergeten een uitgelezen kans om zich verder te verdiepen en meer kennis op te doen om hun spel zo tot meer diepgang te brengen. Door het zien van de vele foto’s en de uitleg die erbij gegeven werd, kwamen de gebeurtenissen nog meer tot leven, iets wat een diepe indruk op de spelers en crew achter liet. Het besef dat mensen elkaar moedwillig de vreselijkste dingen aan kunnen doen komt binnen en is in deze tijd relevanter dan ooit. “We spreken uit dat de gebeurtenissen van destijds nooit vergeten mogen worden, terwijl aan de andere kant van de wereld zich een soortgelijke, ellendige situatie afspeelt, en dit is iets wat we zeker meenemen in ons spel. We hopen dat we onze toeschouwers hier iets van mee kunnen geven; een moment van bezinning en dat we het mèt elkaar in plaats van tegen elkaar moeten doen op deze aarde.”

Nooit Vergeten speelt op 7 en 8 mei in het openlucht theater in Nijverdal en kaarten zijn te verkrijgen via ZINiN theater in Nijverdal.