Afbeelding

Einde van de vrijstelling voor de eigenwoningschenking?

Algemeen

In het coalitieakkoord van 15 december 2021 is het voornemen opgenomen dat de vrijstelling voor de eigenwoningschenking van € 100.000 (ook wel jubelton genoemd) wordt geschrapt. Wat betekent dit voor degenen die op het punt staan een eigenwoningschenking te doen of te ontvangen? Of voor de ouders die nog niet al hun kinderen een eigenwoningschenking hebben kunnen doen? Hieronder leest u meer over de mogelijkheden.

Eigenwoningschenking, wat is het?

Een ieder kan ruim € 100.000 belastingvrij schenken aan een ander, de begunstigde genoemd. De begunstigde moet dit bedrag in een eigen woning steken. Bijvoorbeeld door er een eigen woning mee te kopen, te verbouwen of af te lossen op de hypotheek. De begunstigde moet op het moment van de schenking in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 40 jaar vallen.

Datum schrappen vrijstelling eigenwoningschenking

Voor zover nu bekend wordt per 2024 de vrijstelling eigenwoningschenking geschrapt en wordt de vrijstelling in 2023 verlaagd naar ongeveer € 27.000,-.

Schenken in 2022

Op basis van de huidige informatie kunt u in 2022 nog belastingvrij voor de eigen woning schenken. Het is altijd goed nog even tevoren te checken of de stand van zaken is gewijzigd. Ook is het verstandig om te bedenken of u de schenking door ons wilt laten vastleggen in een akte zodat het vaststaat op welk moment u welk bedrag heeft geschonken en welke clausules er aan de schenking zijn verbonden. Bijvoorbeeld de clausule dat de schenking door de begunstigde bij een scheiding niet hoeft te worden gedeeld met de ex-partner.

Schenken in 2023

In 2023 wordt de vrijstelling verlaagd naar ongeveer € 27.000,-! Indien u dus nog gebruik wilt maken van de jubelton, dient dit nog dit kalenderjaar plaats te vinden!

Kinderen financieel gelijk behandelen

Veel ouders hebben al aan een van de kinderen een schenking gedaan en willen dat in de toekomst ook aan de andere kinderen doen. In dat kader is het belangrijk om ook naar uw testament te kijken. Wat betekent het als u overlijdt voordat u ook aan de andere kinderen de schenking voor de eigen woning heeft kunnen doen? Wij helpen u graag met het in kaart brengen van de gevolgen en het bedenken van oplossingen.

Notariskantoor Oude Engberink