Afbeelding
Foto: NIEK ERENTS

Goed slapen voor een gezond leven

Algemeen

Gezond leven. Eet jij gezond en beweeg je met regelmaat? Nederlanders zijn steeds meer bezig met gezond eten en voldoende bewegen. Bewustere keuzes, meer fruit en minder suikerhoudende dranken en ongezonde snacks. Ook voldoende bewegen heeft een positieve invloed op onze gezondheid en geeft energie. Nee, je hoeft niet per se naar de sportschool, ook een dagelijkse wandeling of iets vaker de fiets pakken, dragen bij aan je gezondheid. Voor een gezond leven is er echter nog een andere zeer belangrijke factor, namelijk slaap.

Gemiddeld slapen we maar liefst een derde van ons leven. Deze tijd maken wij niet bewust mee, je valt in slaap en wordt (als het goed is) na 7 tot 8 uur weer wakker. Deze tijd is (bijna) vergelijkbaar met een volle werkdag! Slaap is minstens net zo belangrijk voor een gezond leven als gezond eten en voldoende bewegen. Tijdens onze slaap krijgen onze hersenen de kans om alle prikkels van overdag te verwerken, en dat zijn er nogal wat in het huidige mobiele tijdperk. Wist je dat je wanneer je opstaat een paar centimeter langer bent als vlak voordat je naar bed gaat? Het lichaam laadt namelijk tijdens de slaap op, de tussenwervels vullen zich weer op en je bent dan zomaar een stukje langer.

“Gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen. Maar liefst een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar veel mensen, meer dan de helft van alle Nederlanders, zijn ontevreden over hun slaap. En dat is jammer want een goede nachtrust kan veel doen voor je gezondheid.”

Oorzaken van slecht slapen

Nagenoeg iedereen herkent het wel. Je bent vermoeid en kunt je slecht concentreren na één of meerdere nachten van te weinig of slechte slaap. Wist je dat het zelfs tot gevolg kan hebben dat je ongezonder eet en ook minder beweegt? Het is zelfs een vicieuze cirkel, want door minder beweging en ongezonde voeding slaap je weer slechter. Andersom werkt het echter ook. Een goede nachtrust zorgt voor meer energie om te bewegen en je lichaam snakt minder naar ongezonde, vaak koolhydraatrijke, voeding. En om goed te kunnen slapen is één ding essentieel…. een goed matras!

Het juiste matras

One-size-fits-all, iedereen kent het wel. Eén matras dat iedereen zou passen, bestaat dat? Kijk eens naar jouw buurman, vrienden of partner, hebben zij ook allemaal dezelfde kledingmaat als jij? Vast niet. Waarom zou iedereen dan wel hetzelfde matras ‘passen’? Voor een goede slaap is een matras nodig dat precies bij jou past, op maat dus. Bij de keuze van een nieuw matras zijn jouw postuur en persoonlijke wensen relevant. Heb je het snel warm of juist vaak koud? In welke slaaphouding slaap jij? Heb je brede schouders of juist een smalle taille? Wij adviseren om bij de keuze voor een nieuwe matras altijd naar een gespecialiseerde beddenspeciaalzaak te gaan. Hier krijg je het beste advies en kun je proefliggen om te kijken welke matras het beste bij jou past. Er is immers niet één matras dat iedereen ‘past’, maar voor iedereen is er wel een perfect passende matras. Wanneer start jij met een goede nachtrust?

Bos Bedden Nijverdal
Albert Einsteinstraat 11
7442 DK Nijverdal
T: 0548 740 030
E: nijverdal@bosbedden.nl
W: www.bosbedden.nl

Tekst: Dennis Pronk, Commercieel Manager, van Hilding Anders, leverancier van Bos bedden- Nijverdal/NieuwLeusen- www.bosbedden.nl

Afbeelding