Afbeelding

Geef snoeiafval een tweede leven

Algemeen

In een wereld waarin we streven naar een duurzame en circulaire manier van afvalverwerking mag de groensector natuurlijk niet ontbreken. Dit geldt niet alleen voor de groenprofessional, iedereen met groene vingers kan eraan bijdragen. Het begint met het scheiden van GFT-afval en sommige enthousiastelingen gaan zelfs aan de slag met een eigen composthoop. Maar wat vaak het geval is na een grote snoeibeurt is dat de tuin vol ligt met takken.

Nu kun je het snoeiafval klein knippen met een snoeischaar zodat er meer takken in de afvalcontainer passen, of je laadt een aanhanger vol om naar het afvalinzamelingspunt te brengen voor verdere recycling. Een andere manier is om de takken ter plekke te versnipperen met een houtversnipperaar. De houtsnippers kun je vervolgens weer teruggeven aan de tuin, bijvoorbeeld als opvulling van tuinpaden en borders of als ‘bruin materiaal’ voor de composthoop. Houtsnippers verteren langzaam en zorgen voor lucht en structuur in compost. In sommige voedingsarme bodems kan het toedienen van verse houtsnippers in de bodem ook nuttig zijn als bodemverbeteraar.

Het gebruik van een houtversnipperaar is zeer eenvoudig en er zijn mooie compacte machines op de markt voor een betaalbare prijs. De GTS750 van GTM Professional is zo’n versnipperaar. Geen bouwmarktmodel, maar een professionele machine voor takdiameters tot 7 cm. De machine is uitgerust met een rotor versnippersysteem dat bestaat uit een metalen trommel met twee messen die met hoge snelheid langs een tegenmes draaien. Op die manier worden takken vanzelf naar binnen getrokken en moeiteloos versnipperd tot fijne houtsnippers. Dit efficiënte systeem is toegepast op alle houtversnipperaars van GTM Professional en dat zijn er nogal wat. De machinefabrikant uit Roosendaal, in het zuiden van het land, heeft meer dan 10 verschillende modellen voor takdiameters van 5 tot 12 cm. Er is steeds keuze tussen verschillende motoren en opties, zoals een draaibare uitvoer of een ‘Compo model’ met twee uitvoermogelijkheden om naast takken ook zacht organisch materiaal te verwerken.

Ga voor meer informatie naar gtmchippers.nl of bezoek de lokale dealer: Overhein tractoren en tuinmachines in Nijverdal.

Overhein tractoren 
en tuinmachines
Eversbergweg 42
7443 PE Nijverdal
T: 0548 621 059 of 06 53907355


Tekst en beeld: De Wild BV