Afbeelding
Foto: EG-Wél

Markt wordt weer op De Markt gehouden

Er staan vanaf zaterdag 7 mei weer kramen op het marktplein in het centrum. Nu de infiltratiekratten voor hemelwater zijn geplaatst, kan het plein "als vanouds” gebruikt worden. Verdere werkzaamheden rondom "Project Constantijnstraat” zullen in fases verder verlopen.

NIJVERDAL - Voorzitter van de markt in Nijverdal, Erik Beunk, blikt terug op de tijdelijke verdeling van de kramen. "Toen we via de gemeente te horen kregen dat er een ondergronds krattenveld geplaatst werd, kwamen zij met het idee om de stands te verplaatsen naar de Grotestraat.” De marktcollega's waren het hier niet mee eens. "In het verleden zorgde zo'n verplaatsing bij veel van hen voor een omzetverlies van dertig tot veertig procent”, vertelt Beunk. "Dat is de laatste maand weer het geval geweest.”

Veel andere keuzes waren er niet volgens de voorzitter. "Het Henri Dunantplein is momenteel gevuld met gezellige terrassen.” Beunk noemt het zelf een "gebroken markt” en dat geeft een nadelig effect voor de marktlieden. "Een gedeelte van de kramen aan de Grotestraat en het andere gedeelte in de Willem-Alexanderstraat zorgde ervoor dat minder inwoners hun rondje afmaken”, vertelt hij.

Ook de Willem-Alexanderstraat moet op de schop. Dat betekent dat in 2023 de marktkramen die daar op zaterdag staan tijdelijk moeten verhuizen. Marktvoorzitter Beunk verwacht dan minder heibel omtrent de verplaatsingen. "In principe verwachten we, afhankelijk van hoe lang het duurt, dat we met z'n allen op het marktplein komen te staan. Dan zou je daar de opstelling van tien jaar geleden weer even terugkrijgen. Hiervoor gaan we nog in overleg met de gemeente.”

De plaatsing van infiltratiekratten op het marktplein viel onder fase één van Project Constantijnstraat. Niet alleen de plekken van standhouders zijn deze jaren onderworpen aan werkzaamheden. Fase twee is de opgebroken Parallelweg (van Dahliastraat tot Constantijnstraat). Medio juni zal dit stuk weer begaanbaar zijn. Voordat dit afgerond is, gaat fase drie van start. De Constantijnstraat wordt dan opgebroken vanaf de Johan Frisostraat tot de Parallelweg. Deze werkzaamheden duren tot eind juli.

Marktvoorzitter Beunk lijkt blij te zijn dat de stenen van het marktplein weer op hun oude plek liggen. "Zaterdag pakken we de draad weer op. Iedereen gaat weer naar zijn of haar eigen plek.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding