Cor (links) en René tonen de bijzondere foto's die alle basisscholen het komende half jaar kunnen maken met hun eigen 'camera obscura'. Een prachtig project in het kader van hun 20-jarig bestaan.
Cor (links) en René tonen de bijzondere foto's die alle basisscholen het komende half jaar kunnen maken met hun eigen 'camera obscura'. Een prachtig project in het kader van hun 20-jarig bestaan. Foto: A. van Ipenburg

'Zijn een soort educatieve instelling'

Stichting Publiekssterrenwacht Hellendoorn werd op 12 juni 2002 opgericht en nam zijn intrek in molen De Wippe in Hellendoorn. Een wat alternatief pand voor een sterrenwacht en niet te vergelijken met hun huidige onderkomen in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

Nijverdal - "Mensen dachten dat wij onze telescoop in de nok van de molen hadden staan", vertelt Cor Kolthof, voorzitter van de Sterrenwacht. "Maar dat kon helemaal niet, dat trilde veel te veel. De telescoop stond op het pleintje voor de molen."

"Dat was zeker niet ideaal", vult René Horsselenberg aan. Hij is vice-voorzitter en klaar om volgend jaar de voorzittershamer van Cor over te nemen. Wie nu in de controlroom, koepel en planetarium van de Sterrenwacht komt, kan maar nauwelijks begrijpen dat ze ooit in een molen zaten. "We hebben het nu echt heel goed voor elkaar", gaat René verder. "We hebben een dubbele zonnetelescoop, met daarop een spectroscoop, waarmee mensen overdag veilig naar de zon kunnen kijken. Daarnaast hebben we twee grote telescopen waarmee we de nachtelijke sterrenhemel goed kunnen observeren. En natuurlijk onze radiotelescoop."

Met de spectroscoop kunnen ze onder andere de 'streepjescode' van sterren en planeten zichtbaar maken, de radiotelescoop vangt radiogolven op. "Op die manier is ons hele zonnestelsel in kaart gebracht", zegt Cor. "Niet met die van ons, maar door heel veel radiotelescopen over de hele wereld aan elkaar te verbinden."

Jubileum

Voor het 20-jarig jubileum heeft de Sterrenwacht twee bijzondere evenementen op het programma staan. "Zaterdag 11 juni staan wij met een grote discovery truck van de Rijksuniversiteit Groningen aan de Grotestraat", vertelt Cor. "En, wat we zelf echt heel erg leuk vinden, we hebben alle scholen in de gemeente gevraagd mee te doen met het project 'follow the sun'. Ze gaan daarbij een 'solargraphic' maken, waarvoor wij pakketten beschikbaar stellen, met daarin alles wat ze nodig hebben; een blikje, fotopapier, beschrijving. Wij denken dat dit een geweldig project is voor groep 5, 6 of 7. Ze leren zelf een 'camera obscura' te maken en zien na een half jaar de baan die de zon in die periode heeft afgelegd. Voor alle scholen die nog niet gereageerd hebben, zou ik zeggen: vraag snel je pakket aan!"

'we staan ten dienste van het publiek, net zoals de bieb'

"We kiezen overigens bewust niet groep 8, want die zou het eindresultaat niet kunnen zien", voegt René toe. "De camera (het blikje) blijft een half jaar hangen, vanaf 21 juni, en de groep 8 leerlingen van dit jaar zitten in december niet meer op de basisschool. En we belonen de mooiste foto met een gave prijs!"

Educatie

De heren vinden het overduidelijk geweldig hun kennis met iedereen te delen. Ons gesprek is eigenlijk een lezing in vogelvlucht, met complete rondleiding. "We zijn eigenlijk een educatieve instelling", verklaart Cor. "We vinden het allemaal ontzettend leuk onze kennis over sterren en planeten te delen. En dat we daarbij ondersteund worden door onze geweldige apparatuur is gewoon een feestje."

"We zijn erg blij dat we na alle coronaperikelen weer groepen mensen kunnen ontvangen en ze de wonderen van de sterrenhemel kunnen laten zien", beaamt René.

Afbeelding