Statushouders en andere inwoners van de gemeente eten samen tijdens een Eritrese avond. De actiegroep hoopt met hun activiteit ook weer veel mensen te verbinden.
Statushouders en andere inwoners van de gemeente eten samen tijdens een Eritrese avond. De actiegroep hoopt met hun activiteit ook weer veel mensen te verbinden. Foto: VluchtelingenWerk

'Je raakt al snel je creativiteit kwijt'

Het 'lokaal preventie akkoord' beoogd het welzijn en de gezondheid van inwoners van de gemeente Hellendoorn naar een hoger niveau te tillen. Dat is een mooi streven, maar klinkt niet erg spannend. Want hoe ga je dat doen? Willen mensen dat wel?

Nijverdal/Hellendoorn -
Marian Freriks, Erica Calkhoven en Henk Veenstra zijn aanvoerders van een van de actiegroepen. De actiegroepen kijken naar de behoefte die er is op een bepaald gezondheidsgebied en maken op basis daarvan plannen. Werelds eten voor weinig is een creatieve uitwerking van zo'n plan. "Vanuit Noabers voor Noabers hoorden we dat mensen weliswaar een voedselpakket krijgen, maar niet altijd weten hoe ze met de ingrediënten een verantwoorde maaltijd op tafel kunnen zetten", vertelt Marian. "Vaak ontbreekt de creativiteit, omdat ze al zoveel aan hun hoofd hebben en dan is het makkelijker en goedkoper een ongezonde keuze te maken. Of ze hebben simpelweg geen energie meer om een lekker recept te zoeken."

Inclusieve samenleving

"Een van thema's van het akkoord is de inclusieve samenleving", vult Henk aan. "Zo kwamen we op het idee statushouders bij dit project te betrekken. Veel van hen moeten ook rondkomen van een minimum en zijn vaak aangewezen op de Voedselbank. Zij krijgen een pakket met Nederlandse voedingswaren, die ze soms helemaal niet kennen. Hoe ga je daar een lekkere maaltijd van maken?"


Om mensen nieuwe inspiratie op te laten doen en hun sociale te kring te vergroten, is het project 'Samen (werelds) eten' in het leven geroepen. "Deelnemers krijgen een voedselpakket, met medewerking van de Voedselbank, en bereiden daar een maaltijd mee", vertelt Marian. "Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere deelnemers die bij hen komen eten. We gaan uit van zo'n veertig deelnemende adressen, die we in tweeën delen. De eerste twintig koken, de andere twintig gaan bij een van die deelnemers eten. Een paar weken later doen we hetzelfde, maar dan koken de andere deelnemers. We gaan daarbij uit van gezinnen bestaande uit gemiddeld vier personen. Maar er kunnen natuurlijk ook alleenstaanden meedoen. Mensen die om wat voor reden ook in een sociaal isolement zitten en wel wat aanspraak kunnen gebruiken."

'het kost de deelnemers alleen energie en creativiteit'

Recepten

"Op deze manier hopen we de mensen te inspireren en hun creativiteit weer aan te wakkeren", zegt Henk. "We verwachten dat de deelnemers zelf op zoek gaan naar een lekker recept en zo even hun zorgen vergeten. Misschien kennen ze nog wel een lekker recept. Na afloop willen we de gebruikte recepten en de verhalen (waarom juist dit recept?) die bij die recepten horen graag bundelen in een boek, met natuurlijk mooie foto's erbij. Alle deelnemers krijgen dat dan als aandenken en inspiratiebron. En wie weet kunnen we dat dan ook bij pakketten van de Voedselbank meegeven."


Lijkt het je leuk, maar weet je niet zeker of je binnen de doelgroep valt? Marian, Erica en Henk geven graag meer informatie. Belangstellenden kunnen zich tot 1 juni aanmelden, zodat de maaltijden later die maand plaats kunnen vinden. Deelnemers hebben praktisch geen eigen budget nodig, maar zijn wel verzekerd van twee verantwoorde, gezellige maaltijden. "Eigenlijk kost het de deelnemers alleen energie en creativiteit", zegt Marian. "En ze krijgen er ontzettend veel voor terug."


Meer informatie en aanmelden via m.freriks@stichtingdewelle.nl.

Thuis koken met ingrediënten die je krijgt. Een uitdaging die hopelijk veel inspiratie, lekkere maaltijden en gezellige avonden oplevert.
Afbeelding