Hoogwaardige fietsverbindingen, beloning en ontmoediging van autokilometers moeten uiteindelijk meer mensen op de fiets naar het werk krijgen.
Hoogwaardige fietsverbindingen, beloning en ontmoediging van autokilometers moeten uiteindelijk meer mensen op de fiets naar het werk krijgen. Foto:

Fiets ook naar je werk volgende week!

Volgende week donderdag, 19 mei, is de landelijke 'Fiets naar je Werkdag'. Ook in onze regio zijn diverse organisaties die fietsen naar het werk promoten als een gezond en duurzaam alternatief voor de auto. Zo zijn onder andere de GGD Twente en Twente Mobiel warm pleitbezorgers van dit gezonde stukje mobiliteit.

TWENTE - Nederland staat weliswaar bekend als een echt fietsland, maar dit beeld klopt niet helemaal met de werkelijkheid. Zo worden ruim de helft van alle afgelegde reiskilometers met de auto gemaakt; de fiets is slechts voor 8,4 procent van kilometers gebruikt in 2019 volgens het CBS. Er zijn ook interessante verschillen tussen mannen en vrouwen. Heren leggen statistisch namelijk meer kilometers per fiets af dan vrouwen.

Het stimuleren van fietsen naar het werk ligt voor de hand. In ieder geval in de jaren voor de pandemie was iets meer dan de helft van werknemers forens - mensen die van een woon- naar een werkgemeente reisden. Statistisch legden mensen in 2019 gemiddeld 9,7 kilometer per dag af om van en naar het werk te reizen. Bij afstanden tot 20 kilometer is een elektrische fiets een ideaal alternatief. Het is vaak niet eens zoveel langzamer, ruim vier keer goedkoper dan een auto, de uitstoot van CO2 is tot 15 keer minder én we verbranden dan zo'n 270 calorieën aldus Milieu Centraal.

In Twente zijn de afgelopen jaren al diverse projecten opgezet om zowel de werknemers als werkgevers enthousiast te maken voor het gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer. Zo kwamen er fiscaal aantrekkelijke regels voor aanschaf van een elektrische fiets en bij sommige projecten konden fietsers die bewust kozen voor dit vervoersmiddel ook nog eens sparen voor leuke beloningen. In de praktijk blijkt wel dat het erg lastig is om de verstokte automobilist uit zijn of haar heilige koe te krijgen.

De afgelopen jaren kreeg ook de infrastructuur steeds meer aandacht. Zo zal menig lezer inmiddels bekend zijn met de fietssnelweg F35 die juist het forenzen per fiets aantrekkelijker moet maken. Dit zijn hoogwaardige fietsverbindingen met veel voorrang, zodat je lekker door kunt fietsen zonder te laat of bezweet op je werk aan te komen. De komende jaren zullen nog meer van deze trajecten aangelegd worden. Daarnaast experimenteren gemeenten volop met andere voordelen voor fietsers, zoals meer en sneller groen voor fietsers bij stoplichten of het inrichten van fietsstraten waar de auto te gast is.


Eén ding is in ieder geval zeker: de fietser krijgt tegenwoordig meer en meer positieve aandacht van gemeenten, wat zich hopelijk zal vertalen in meer bewuste kilometers en minder auto's op de weg. Uiteindelijk is dit iets waar immers iedereen baat bij heeft.

We pakken nu nog vaak de auto voor het werkverkeer



Pen