Afbeelding
Foto: Shutterstock

Vaak klachten over websites: géén echte sites van de RDW

De RDW waarschuwde er in 2021 ook al voor, maar helaas lijkt het aantal meldingen nog niet echt af te nemen. Autobezitters worden nog relatief vaak de dupe van niet-officiƫle websites voor het aanvragen van tenaamstellingscodes.

Hoewel de meest logische stap is om gelijk te kijken op de website van de RDW zelf - www.rdw.nl - komen veel mensen via zoekmachines nog vaak op andere websites uit. Deze beloven gemakkelijk en snel een nieuw kentekenbewijs of tenaamstellingscode aan te vragen. 

In de praktijk zijn mensen hierdoor duurder uit; de sites vragen immers altijd meer dan de standaardkosten die de RDW zelf rekent. Zo kost een nieuw kentekenbewijs en de bijbehorende tenaamstellingscode 32,60 bij de RDW zelf. Een losse tenaamstellingscode kost 1,05 euro. De nepwebsites rekenen vaak een veelvoud. Meer betalen is dus niet bepaald verstandig. Bovendien signaleert de RDW op basis van deze meldingen dat lang niet alle sites ook daadwerkelijk leveren wat zij beloven. Erger nog, je geeft hiermee ook vaak gevoelige informatie door aan potentiele criminelen.

De RDW ziet dat de malafide websites tegenwoordig ook andere diensten aanbieden. Zoals het maken van afspraken bij een keuringsstation, zoals voor scooters die een rijverbod hebben gekregen omdat ze te hard reden. De RDW adviseert om uiteraard alleen zelf rechtstreeks bij RDW een afspraak te maken.