Afbeelding
Foto: Shutterstock

Column: Een fijne buurt

Algemeen

Zo aan het eind van de vakantie worden er overal buurtfeesten gehouden. Een fietstocht of een barbecue of een leuke quiz waarbij de mannen het opnemen tegen de vrouwen. Een drankje en een hapje en lekkere muziek. Iedereen vindt het gezellig en complimenteert de organisatoren. Wat wonen we toch in een fijne buurt zeggen we tegen elkaar als we naar huis lopen.

Zondagmorgen op het nieuws horen we hoe een buurtfeest in Nieuw Beijerland is afgelopen. 7 doden waarvan 4 uit één gezin, een aantal gewonden. Een drama in een plaatsje in de Hoekse Waard. Een dorpje van 200 inwoners. Een hechte gemeenschap. Een vrachtwagen was om nog steeds onverklaarbare reden op de buurtbewoners ingereden. Vooralsnog is niet duidelijk of de chauffeur er schuldig aan is. Eén ding is zeker: tegenover een vrachtwagen die van de weg raakt heb je geen schijn van kans.

Ik kan met veel bewondering kijken naar vrachtwagenchauffeurs die op de centimeter nauwkeurig hun ‘bakbeest’ op de bestemde plek weten te manoeuvreren. Maar ik schrik net zo vaak van vrachtwagens die door het dorp denderen en vlak langs je heen rijden terwijl je op de fiets zit.

Ik verbaas me er over dat er ondanks een tunnel en een rondweg om Hellendoorn nog zoveel vrachtwagens door ons dorp rijden. En niet alleen om lading te lossen of op te halen, nee op doorreis. Over de Rijssensestraat in volle vaart, en vaak over de strepen langs het fietspad. Onveilig. Niet fijn. Ik zou willen voorstellen dat vrachtwagens alleen het dorp in mogen om te laden en/of te lossen met een gematigde snelheid en verder weg moeten blijven uit het dorp: door de tunnel of over de rondweg. Omrijden.

weedebee