Werken als sportverslaggever bij HOi media brengt je regelmatig in contact met personen die bijzondere prestaties neerzetten. Hier deelt Jeffrey Hoogland (links) zijn Olympische medaille met André.
Werken als sportverslaggever bij HOi media brengt je regelmatig in contact met personen die bijzondere prestaties neerzetten. Hier deelt Jeffrey Hoogland (links) zijn Olympische medaille met André. Foto: HOi Media

'We missen straks cruciale schakels'

Met een aantal grote (sport)evenementen op de agenda is het voor de vrijwilligers van HOi media deze weken flink aanpoten. Na het live-verslag van de Yu Man Race maken ze zich nu op voor Bruisend Nijverdal en de Eurol Hellendoorn Rally.

Nijverdal - En dat zijn extra's. De reguliere programmering van tv- en radioprogramma's en de kabelkrant loopt gewoon door. Drijvende kracht achter vooral de sportuitzendingen, André Vliek, heeft wegens drukke werkzaamheden laten weten dat hij een deel van zijn taken bij HOi media aan iemand anders over moet dragen. Helaas staan opvolgers niet direct in de rij.

"Het is best moeilijk om vrijwilligers te vinden", vertelt André. Naast eindredactie van de sport, presenteert hij regelmatig en maakt hij deel uit van het bestuur, waar hij zich bezig houdt met marketing en communicatie. "Dat doe ik allemaal naast mijn fulltime baan en het werk dat ik voor de KNGU doe. De werkzaamheden voor de KNGU worden meer en omdat ik ook graag met enige regelmaat bij de sportwedstrijden van mijn kinderen wil kijken, moet ik andere activiteiten minderen. Maar dat valt me wel zwaar, zeker als ik zie dat we sommige uitzendingen bijna niet meer kunnen maken, omdat cruciale schakels gaan ontbreken."

Overleg

Omdat dit niet alleen geldt voor de programma's waar André actief bij betrokken is, hebben ze alle nog actieve vrijwilligers uitgenodigd voor een gezellige bijeenkomst om te praten over de toekomst. "We willen het graag op een ongedwongen manier met iedereen hebben over waar we over drie tot vijf jaar staan. Welke acties kunnen we ondernemen om ons vrijwilligersbestand wat te verjongen? Het werk is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Waar we eerst alle programma's hier in de studio's maakten, zijn we nu veel meer op locatie of we werken vanuit huis. Dat is deels te wijten aan corona, maar heeft ook alles te maken met de ontwikkeling van digitale apparatuur. Voor de vrijwilligers betekent dit dat ze minder contact met elkaar hebben, maar om toch de onderlinge binding te houden, hebben we minstens vier keer per jaar een gezellige avond. Op zaterdag hebben we diverse live-uitzendingen achter elkaar en voor corona bleven de meeste vrijwilligers gezellig 'hangen'. Dan sloten we de dag af met een drankje. Misschien komt dat terug."

Projectmatig

'dit is echt leuk om te doen, het werkt bijna verslavend'

"We zien dat steeds meer vrijwilligers vooral op projectmatige basis actief willen zijn", mengt Etzel Steinhage, voorzitter, zich in het gesprek. "Daar zetten we nu in eerste instantie op in. Voor de meeste programma's geldt overigens al dat je gemiddeld eens in de twee tot drie weken in actie moet komen, zeker als het gaat om presenteren of techniek. Wil je elke week of zelfs vaker iets doen, ben je natuurlijk ook van harte welkom."

André lacht. "Het is echt ontzettend leuk om te doen. We maken ontzettend veel leuke dingen mee. Wat ik persoonlijk heel mooi vind, is hoe jong en oud hier samen komt. Dat een oudere vrijwilliger glunderend naar huis gaat, omdat hij iets 'gaafs' heeft geleerd van een jongere. Zo vormen we met z'n allen een geweldig team. Dus, of je nu wilt presenteren, editen, een reportage maken, bezig wilt zijn met sociale media of techniek, voor radio of tv, dit is het moment naar onze open dag te komen en je aan te melden!"

Afbeelding