Bram (links) met een deelnemer uit Wales (midden) en Duitsland tussen de enorme straalmotoren van een raket. Om zo dichtbij een echt raket te staan was een overweldigende ervaring.
Bram (links) met een deelnemer uit Wales (midden) en Duitsland tussen de enorme straalmotoren van een raket. Om zo dichtbij een echt raket te staan was een overweldigende ervaring. Foto:

'Austronaut worden geen jongensdroom'

De ruimtereis van Bram Knobbe begon twee jaar geleden. Tijdens een presentatie over een project van de NASA op school, De Waerdenborch Holten, werd hij besmet met het ruimtevirus. Hij besloot mee te doen aan het project, won de voorrondes en vervolgens de landelijke finale.

Nijverdal/Houston - "Dat betekende dat ik naar de NASA in Houston mocht", vertelt Bram, die op dit moment weer met beide voeten op Nijverdalse bodem staat. "Helaas nam corona de wereld over, dus die reis ging niet door. Wel heb ik toen het online programma van de NASA gevolgd. Best interessant, maar natuurlijk niet zo leuk als in het echt."

De Nederlandse organisatie besloot een jaar over te slaan en zodra het weer kon mocht Bram direct meedoen aan de landelijke finale.

Geen jongensdroom

"Ik had niet echt iets met ruimtevaart of sterrenkunde, maar toen iemand op school kwam vertellen over zijn ervaring bij de NASA en het project waar we aan mee konden doen, begon mijn belangstelling steeds meer te groeien. De opdracht was toen 'bouw een maanbasis' en voor de landelijke finale moesten we een missie naar een exo-planeet organiseren. Dat is een planeet buiten ons sterrenstelsel. Door onderzoek is daar wel wat over bekend, maar de details moet je dan zelf invullen. Dat maakte het voor mij echt interessant. Dit jaar moesten we een missie naar Mars of de manen van Mars organiseren. Van de tien deelnemers was ik de enige die voor de manen van Mars had gekozen en dat sprak de mensen van de jury erg aan. Vooral de manier waarop ik het presenteerde, echt op mijn eigen manier."

Bram spreekt zo vol enthousiasme over de projecten en zijn reis naar Houston dat het moeilijk te geloven is dat dit geen jongensdroom van hem is. En er kwam nog heel wat bij kijken voor hij in Amerika was.

'deze reis was onbeschrijflijk! Zoveel geleerd, gezien, beleefd'

Houston here we come

"In Amerika waren we met 42 studenten uit 24 landen en moesten we met z'n allen een missie naar Mars voorbereiden. We werden in teams ingedeeld die ieder hun eigen 'specialiteit' kregen, bijvoorbeeld de financiƫn, de reis er naar toe, daar overleven... Om een goede indeling te kunnen maken, kreeg iedereen vooraf vijf opdrachten, passend bij een verschillend team, bestaande uit gemiddeld twintig vragen. In Houston waren we allemaal ondergebracht in gastgezinnen die een bepaalde link met de NASA hadden en we zijn twee weken lang ondergedompeld in ruimtevaart en veel verschillende culturen."

Naast alles van de NASA heeft dat vooral indruk op Bram gemaakt. "Het was gewoon onbeschrijflijk, geweldig! Rondlopen bij de NASA met George Abbey, de oud-directeur, en de Saturn 5 in het echt zien was overweldigend, maar het kennismaken met zoveel verschillende culturen was minstens zo indrukwekkend. Je hebt toch een bepaald beeld van die culturen en hoe ze met ruimtevaart bezig zijn. Dat blijkt dan heel anders te zijn. Of juist niet. We hebben veel van elkaar geleerd. De sfeer in de groep was altijd goed en iedereen was aanspreekbaar. Ik heb nu vrienden over de hele wereld."

Astronaut

Door de projecten en zijn groeiende belangstelling voor ruimtevaart wist Bram ook welke vervolgopleiding hij moest kiezen, nu hij afgelopen jaar zijn vwo-diploma heeft gehaald. "Ik wist eigenlijk niet wat ik wilde doen, tot deze projecten op mijn pad kwamen. Deze week start ik in Delft op de opleiding lucht- en ruimtevaart en ik zie wel waar ik eindig. De kans dat ik astronaut word is erg klein, maar dat geeft niet, ik heb een unieke ervaring opgedaan en ik blijf zeker bezig met lucht- en ruimtevaart."

Bijna alle culturen verzameld. De jongens en meiden hebben ongelooflijk veel van elkaar geleerd.
Afbeelding