Jasper toont trots een van de gevonden schatten in de nieuwe keuken, waar deze achter een oude kast tevoorschijn kwam. Een andere schat was een aanplakbiljet van 't Schoap.
Jasper toont trots een van de gevonden schatten in de nieuwe keuken, waar deze achter een oude kast tevoorschijn kwam. Een andere schat was een aanplakbiljet van 't Schoap. Foto: A. van Ipenburg

'Lagen ware schatten achter de kasten'

Toen Jasper van der Kolk in februari De Lantaarn kocht, wist hij dat er het nodige moest gebeuren. Na jaren van weinig tot geen onderhoud waren diverse zaken aan vervanging toe en natuurlijk wilde hij graag zijn eigen draai aan het pand geven. Dat begint steeds meer vorm te krijgen.

Hellendoorn - "Je rolt zo van het een in het ander", lacht hij. "Ik was ruim een maand geleden in gesprek met de leverancier van de nieuwe keuken en nu staat hij er al. Maar na dat gesprek stond ik in de oude keuken en ik zag helemaal voor me hoe het zou worden. Prachtig! En toen viel mijn blik op de vloer. Nee, dacht ik, die nieuwe keuken kan niet op de oude vloer geplaatst worden. Een nieuwe vloer kon verrassend snel gelegd worden, omdat er een klus uitviel, dus halsoverkop de oude keuken en vloer eruit. Gelukkig heb ik medewerkers en maten waar ik altijd op kan vertrouwen en die het gewoon 'even' voor elkaar boksen. Terwijl we met de vloer bezig waren, kwamen we tot de conclusie dat het plafond er ook uit moest. En zo gaat het door."

Nieuwe leidingen

"Voor ons gesprek ben ik met een man zo'n beetje het hele gebouw door geweest om te bepalen hoe de leidingen naar de tapkranen lopen. We gaan werken met nieuwe biervaten, die in de kelder komen, maar daar vandaan moeten dan wel weer leidingen naar de tapkranen lopen. Die gaan nu van de ene hoek, over het plafond naar de andere hoek en weer terug. Bij wijze van spreken." Jasper gebaart er druk bij, terwijl wij een blik in de nieuwe keuken werpen. Strak, blinkend gepoetst roestvrijstaal siert de keuken. Het plafond is nog niet helemaal af. "Het is inderdaad nog niet helemaal klaar, maar we hebben onze eerste partij al gehad. De dag nadat de keuken was geplaatst, was hij al vol in gebruik, zonder problemen. Eigenlijk is de keuken nu de hipste ruimte van het pand." Hij lacht weer. "We zijn zo nog beter toegerust voor feesten en partijen en bezoekers kunnen nu tijdens het stappen genieten van een snackje. Maar ik ga er geen restaurant van maken."

Vol ideeën

Jasper is zichtbaar trots en zit boordevol nieuwe ideeën. "We gaan weer lekker knallen", zegt hij enthousiast en noemt zo een paar leuke optredens op, waaronder een Cuby and the blizzards tribute gedaan door Grolloo op 24 september. "Cuby and the blizzards waren vroeger vaste gasten in De Lantaarn. We hebben trouwens nog ware schatten gevonden, achter oude kasten in de keuken." Hij toont een ingelijste affiche met activiteiten in 't Schoap, zoals De Lantaarn vroeger heette. "Die komt 10 september goed van pas, als we eenmalig weer 't Schoap zijn, tijdens de reünie van de LVVH."

'zo gaaf om echt iets toe te voegen aan de gemeenschap'

In de overige programmering heeft Jasper rekening gehouden met alle doelgroepen. "Iedereen moet hier terecht kunnen. Van oude rockers tot jongelingen, ieder moet zijn ding kunnen doen. We houden hier steeds meer bruiloften, er zijn steeds meer bandjes die onze oefenruimte weten te vinden en we hebben zelfs meegewerkt aan de eindmusicals van twee basisscholen. Dat vind ik zo mooi, je voegt echt iets toe aan de gemeenschap. Of dat nou een 'vout feessie' op de vrijdagavond is, een undercover sessie op de zaterdag of een teambuilding door de week, het kan hier allemaal."

Talentontwikkeling

Een tijd geleden heeft Jasper met De Lantaarn subsidie ontvangen voor talentontwikkeling. "Door corona is dat nog niet van de grond gekomen en daar gaan we nu mee aan de slag. Sinds deze zomer zijn we een erkend leerbedrijf en binnenkort start mijn eerste stagiaire. Die kan dit mooi samen met mij oppakken. Zo steunen we lokaal talent nog meer. Dat is allemaal zo gaaf om te doen!"


Jasper vertelt hoe mooi hij het vindt dat steeds meer lokale bandjes de oefenruimte in de kelder weten te vinden. "Als mensen maar weten dat de mogelijkheid er is, dan komen ze wel. Dat is net zo met bruiloften en andere feesten. We zijn meer dan alleen maar de uitgaansgelegenheid voor het weekend. We hebben hier zelfs uitvaarten gedaan. Voor een groot deel is het een kwestie van aankleding. Zaterdagavond is het hier disco, bij wijze van spreken, terwijl het de donderdag ervoor nog stijlvol versierd was voor een bruiloft." Hij kijkt tevreden rond.


"Nu alleen het plein buiten nog aanpakken", mijmert hij. "Dan kunnen we daar ook allerlei activiteiten houden. Daarvoor heb ik ook meer dan genoeg ideeën."

Afbeelding