Afbeelding
Foto: Shutterstock

Nieuws van Gemeente Hellendoorn

Aziatische tijgermug aangetroffen

In de gemeente Hellendoorn is een Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet nader onderzoek naar de aanwezigheid van deze mug in de omgeving en heeft hierover de bewoners in een straal van 500 meter van de vindplaats met een brief en informatiebrochure geïnformeerd.

HELLENDOORN - De aanwezigheid van de Aziatische tijgermug is in Nederland ongewenst omdat de mug infectieziekten kan overdragen. In Nederland is dit nog niet voorgekomen en die kans is zeer klein omdat de ziekten in ons land vrijwel niet voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de Aziatische tijgermug zich niet in Nederland vestigt, start de NVWA de komende dagen met bestrijding in de directe omgeving van de vindplaats.


Verspreiding

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en planten heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld. Verder speelt transport over de weg een rol bij de verspreiding van de Aziatische tijgermug. Het zou daardoor kunnen dat tijgermuggen Nederland bereiken als ongewenste lifter. Eitjes van de tijgermug kunnen overleven tijdens het transport en worden zo verplaatst tussen landen.

De tijgermug legt eitjes in kleine stilstaande bakjes met water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Ook water in gebruikte banden, dakgoten en open regentonnen is een geschikte broedplaats. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen zijn dat niet.


Meer informatie en melden

Meer informatie over de Aziatische tijgermug is te vinden op de website van de NVWA, www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken.

Wie denkt een tijgermug gezien te hebben of wie vragen heeft kan bellen met de NVWA op telefoonnummer 0900-0388 of stuur een e-mail naar info@nvwa.nl. Voor vragen die te maken hebben met gezondheid kan worden gebeld met GGD Twente op telefoonnummer 053-4876840.

informatie