Infrastructurele bestedingen, woningbouw, de stikstofproblematiek, compensatie... het overheidsbeleid heeft een brede impact.
Infrastructurele bestedingen, woningbouw, de stikstofproblematiek, compensatie... het overheidsbeleid heeft een brede impact. Foto:

Provincie: 'een hoopvolle troonrede'

Na twee hectische jaren door corona lijkt 2022 niet veel rustiger te verlopen. We kampen zowel landelijk als lokaal met uitdagingen. Thema's zoals de alsmaar stijgende lasten, de stikstofproblematiek, de woning- en asielcrisis en andere ontwikkelingen zorgen voor een grote onzekerheid. Niet alleen bij ons als burger, maar ook andere overheden kampen met deze uitdagingen.

TWENTE - Deze dinsdag waren alle ogen weer gericht op Den Haag, met de presentatie van de nieuwe Rijksbegroting en de troonrede. Niet alleen wij als burgers kijken er naar, maar ook de lagere overheden die veel van dit beleid uit moeten voeren. Overheidskeuzes hebben immers een flinke lokale impact; zo is het door stikstofproblematiek lastig om te bouwen en de agrarische sector in stand te houden. En bezuinigingen raken al snel de infrastructurele bestedingen.

De Provincie Overijssel heeft inmiddels ook een formele reactie gegeven op de inhoud van de troonrede. Zij herkennen zich in de boodschap aldus de verklaring: stap voor stap moeten zij bouwen aan de grote opgaven waar we in Nederland voor staan. Hiervoor blijft het belangrijk om opgaven samen op te pakken met de gemeenten en andere partners. Veel thema's stoppen immers niet bij de gemeentegrens, zoals de stikstofproblematiek, de regionale woonopgave en de verduurzaming van energie in Overijssel als geheel.

“Veel Nederlanders zijn het vertrouwen in politiek en bestuur kwijt. Het is daarom goed dat de Koning de oproep heeft gedaan om bij de grote opgaven in ons land samen op te trekken”, aldus Commissaris van de Koning Andries Heidema in een reactie. “Samenwerken is, net als in het verleden, de sleutel om grote opgaven aan te pakken.” Hij is ook blij dat er iets gezegd werd over het tempo waarin deze opgaven uitgevoerd gaan worden. “In de troonrede werd het woord ‘stapsgewijs’ gebruikt. Ik hoop dat we als provincie meer regie krijgen op het tempo van grote opgaven. Ik zie dit als handreiking om beter aan te sluiten bij het tempo van de samenleving.”

De Provincie Overijssel speelt een belangrijke regievoerende rol bij veel thema's. Maar men moet wél voldoende flexibiliteit krijgen van het Rijk om deze uit te kunnen voeren met inachtname van de lokale en regionale belangen. "De kaders zijn nu vaak erg strikt. Een voorbeeld daarvan zijn de regelingen rond de aanpak van stikstof. Als provincies kennen wij de gebieden en de inwoners. Geef ons de ruimte", aldus gedeputeerde Eddy van Hijum.

De Provincie Overijssel is ook blij dat het Rijk komt met compensatiemaatregelen voor huishoudens. Echter vrezen zij dat ondernemers hierin wat vergeten worden: zij roepen het kabinet dan ook op om het MKB zeker niet uit het oog te verliezen. Dit is immers een belangrijk onderdeel van de motor van de Overijsselse economie. Onzekerheid is dan ook niet wenselijk voor het MKB.

Pen