Afbeelding

‘Pissarro: Vader van het Impressionisme’

Algemeen

NIJVERDAL - Opnieuw brengt ZINema een film in de reeks ‘Exhibition on Screen’. Dit maal de film ‘Pissarro: Vader van het Impressionisme’. De film duikt op zondag 20 november om 10.00 uur in het leven van deze Deense schilder, zonder wie de Impressionistische beweging niet had bestaan. Veel over het leven van deze schilder is bewaard gebleven, omdat hij alles uitvoerig aan zijn familie schreef in intieme en onthullende brieven.

Pissarro werd in 1830 op de Maagdeneilanden geboren maar vond zijn passie voor schilderen en het impressionisme pas op 43-jarige leeftijd in Parijs, waar hij een groep enthousiaste schilders bijeenbracht in een nieuw collectief. Een van de redenen daarvoor was waarschijnlijk dat Pissarro joods was en mede daardoor als buitenstaander gezien werd. Maar ook door de afwijkende manier van werken door de schilders, werden zij geweigerd op de Parijse Salon, een grote tentoonstelling die regelmatig in Parijs plaatsvond en die vooral in de 19e eeuw van groot belang was voor de kunst. Pissarro mocht exposeren in de Salon, maar dat duurde niet lang. De film belicht de spanningen die binnen de nieuwe groep van impressionisme ontstonden, die voornamelijk uit de koker van antisemieten kwamen die ook deel uitmaakten van dit nieuwe collectief. Maar Pissarro overwon deze moeilijkheden. 

Na de film kan een bezoek gebracht worden aan de galerie van Erik Nijmeijer aan de Willem Alexanderstraat 2K (Tegenover het ZINiN Theater). Een drankje is bij de prijs inbegrepen.

Kaarten voor de film ‘Pissarro: Father of Impressionism’ en alle andere films die draaien bij ZINema zijn te bestellen via www.zinin.com of af te halen bij de kassa van de Tourist Info / ZINiN Bibliotheek in Nijverdal. Telefonisch bestellen mag ook via 0548-624489. Tickets voor Pissarro: Father of Impressionism kosten 12,50 euro.