De laatste Leerdienst Tora en Evangelie van 2022

HELLENDOORN - De laatste Leerdienst Tora en Evangelie (afkorting: LTE) van 2022 is op zondag 13 november in de dorpskerk van Hellendoorn. Voorganger in deze dienst is ds. Bart Gijsbertsen, emeritus predikant uit Kampen, die samen met z’n collega ds. Leon Eigenhuis een begin heeft gemaakt met deze diensten in Kampen. Hij is auteur van onder andere een trilogie (Een heidense uitdaging, Luisteren bij maanlicht en Van zilveren sporen) waarbij de verbondenheid met de synagoge en de God van Israël centraal staat. De dienst in ’n Oalen Griezen begint om 19.00 uur.

In deze LTE wordt het leesrooster van de synagoge gevolgd. Tijdens de dienst staat een gedeelte van de Sidra, die op sabbatochtend voor de desbetreffende zondag in de synagoge is voorgelezen, centraal. Als eerste verdiepen de aanwezigen zich in de Joodse (rabbijnse) uitleg van de Bijbeltekst. De vraag is vervolgens wat ervan geleerd kan worden. Het gaat om het tegoed van het Oude Testament en de rabbijnse exegese. Ook een bij deze uitleg passende tekst uit het Nieuwe Testament wordt gelezen, want het gaat in de dienst ook om de relatie tussen de Tora en het evangelie.

De liturgie in deze diensten heeft een iets andere vorm. Zo zal er na de uitleg, of na afloop van de dienst, ruimte zijn voor het geven van een reactie of het stellen van een vraag. ‘Leren van elkaar' heet dit onderwerp.