Afbeelding
Foto:

Controleer op tijd de rook- en CO-melders

TWENTE - Sinds 1 juli is het plaatsen van rookmelders verplicht op elke verdieping van de woning. Ook voor deze verplichting kozen veel mensen gelukkig al zelf voor het gebruik van deze levensreddende apparaten. Of ze nu sinds kort of al een tijdje hangen, het blijft wel belangrijk om ze af en toe te controleren.
Het advies van onder meer de Brandweer Twente is om de rookmelder zeker maandelijks te controleren. Druk hiervoor de testknop in op het apparaat, waarna deze begint te piepen. Stof de rookmelder regelmatig af en ga tijdens het stofzuigen ook even langs de rookmelder. Zo kan deze optimaal zijn werk doen.
Een rookmelder gaat best lang mee, maar niet tot het einde der tijden. Men adviseert dan ook om rookmelders elke tien jaar te vervangen.
Naast de rookmelder is ook het plaatsen van een CO-melder belangrijk. Deze alarmeert bij gevaarlijke concentraties koolmonoxide, bijvoorbeeld door houtstook of problemen met de CV-ketel. Helaas zijn er jaarlijks mensen die om het leven komen door koolmonoxidevergiftiging in hun eigen huis. Dit is een ware sluipmoordenaar, aangezien het kleur- en geurloos is. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.