Kick off van de campagne bij Daltonschool Reggewinde Hellendoorn.
Kick off van de campagne bij Daltonschool Reggewinde Hellendoorn. Foto: Chris Bos

Drie scholen doen mee met ‘Wij kiezen groente en fruit’

Algemeen

HELLENDOORN - Maandag 24 oktober tot en met vrijdag 11 november kreeg het gezonde 10-uurtje extra aandacht tijdens de campagne ‘Wij kiezen groente en fruit’. In de gemeente Hellendoorn deden drie scholen hier aan mee. “Tijdens de campagne bevorderen we de consumptie van groente en fruit op school tijdens tussendoortjes en lunchmoment, met focus op 10 uurtje”, aldus JOGG-regisseur Kayra Rodijk. “In de gemeente Hellendoorn hebben drie basisscholen meegedaan, CBS Prinses Beatrix en Daltonschool Reggewinde met twee locaties”, aldus de JOGG-regisseur.

Rodijk: “We hebben de lokale aftrap gedaan samen met wethouder Annemarie Dubbink. We zijn langs gegaan bij Daltonschool Reggewinde locatie Hellendoorn.” Hier gaf wethouder Dubbink de kinderen de volgende quote mee: “Van jongs af aan iedere dag groente en fruit, voor een goede gewoonte en gezondheid”. De dag was na deze tegeltjeswijsheid nog niet afgesloten. Na het uitdelen van groenteboxen kwam er ook nog een idee vanuit de school. “Directeur Meriam De Kanter vertelde dat ze wekelijks een fruit-/groentemand wil neerzetten in de school. Niet alleen zodat kinderen laagdrempelig fruit en groente kunnen pakken, maar ook de leerkrachten een gezond tussendoortje kunnen nemen. Dit zijn super toffe ontwikkelingen waar ik heel enthousiast van word”, aldus Rodijk.

Stimuleren

JOGG-regisseur Rodijk zal in de toekomst actief blijven in de gemeente Hellendoorn. “Ik denk door de kinderen continu te blijven stimuleren, ze het belang in de praktijk gaan ervaren. De kinderen reageren enthousiast op het aanbieden van groente en fruit en de boxen zijn zo goed als leeg.” Het aankomende jaar wil JOGG-team Hellendoorn zich focussen op twee verschillende leefomgevingen: school en sport. “We gaan hierin de samenwerking aan met de gezonde schooladviseur en TeamFit van JOGG, dus hier zullen in de toekomst zeker ontwikkelingen zichtbaar en merkbaar gaan worden.”

Gezonde gewoonten

JOGG Twente wil bewustzijn creëren voor gezonde voeding op scholen, bij ouders en kinderen. “Als je gezond eet en drinkt, voel je je fitter, heb je meer energie en kun je beter opletten. Om gezond op te kunnen groeien is het van belang om op jonge leeftijd al gezonde gewoonten aan te leren.”
Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd en Kindermonitor van GGD Twente blijkt dat 47 procent van de kinderen in Twente dagelijks groente eet en 68 procent eet dagelijks fruit. “Dat kan beter.”

Tekst: EG-Wél