Miranda is trots op de zeep die zij ontwikkeld heeft en de diverse doelgroepen die ze daarmee steunt. Van vrouwen in Ghana tot MeerDoen in ons eigen Nijverdal.
Miranda is trots op de zeep die zij ontwikkeld heeft en de diverse doelgroepen die ze daarmee steunt. Van vrouwen in Ghana tot MeerDoen in ons eigen Nijverdal. Foto:

'Mijn zeep helpt de vrouwen in Ghana'

Tijdens de coronapandemie gebruikten we allemaal extra veel zeep, want we moesten immers continu onze handen wassen. In de zeep die de meerderheid van ons gebruikte zitten allerlei stoffen, die je normaal gesproken helemaal niet op, of zelfs in, je huid wilt hebben. Het zette Miranda Hammers aan het denken.

Nijverdal - "Het begon voor mij met de vraag of het mogelijk is met onze (alledaagse) producten de natuur te laten herstellen, onze medemens te steunen en onszelf liefdevol te verzorgen", vertelt Miranda. "Tegelijk wilde ik graag zeep gebruiken met alleen maar goede dingen erin. Ik ben gaan kijken welke grondstoffen in aanmerking kwamen en voor wie en waar, wij iets konden betekenen. Nou, er zijn meer dan genoeg opties!"

Ghana

Miranda besloot de vrouwen en boeren in Ghana te helpen, door daar sheabutter en cacaobonen vandaan te halen. "Eigenlijk is het best een triest verhaal. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de grond in Ghana met door Nederlands overheidsgeld gesubsidieerde kunstmest voedingsloos is geworden. Met diverse projecten proberen ze dat proces nu te keren, zodat de mensen daar weer hun eigen voeding kunnen telen. Ik vind het prachtig dat wij daar een steentje aan kunnen bijdragen."

Met de investering in deze sheabutter houden ze ook de zo belangrijke sociale contacten van de Ghanese vrouwen in stand. "De vrouwen maken al tientallen jaren sheabutter en dat is een heel sociaal proces. Een groep vrouwen moet eerst de bonen plukken en doppen, om ze vervolgens met de hand tot boter te roeren. De vrouwen in kwestie zijn mede-eigenaar van het bedrijf, wat hun positie op de arbeidsmarkt verstevigt. Natuurlijk betalen wij een eerlijke prijs voor zowel de sheabutter als de cacaobonen. Van de cacaobonen kopen wij de mindere exemplaren op. Voor ons hoeven de bonen niet perfect te zijn, als we ze maar kunnen verwerken. Zo voorkomen we verspilling. Net als bij de reststroom druivenpitten die we gebruiken om olie van de te maken. Allemaal ingrediƫnten die we nodig hebben voor onze zeep."

Samenwerking

'er zijn zoveel regeltjes om je product op de markt te krijgen'

Tijdens haar zoektocht kwam Miranda op het pad van Rebel Nature. "Een producent van 100% natuurlijke verzorgingsproducten. "Ik ben met hen in gesprek gegaan en zij waren zo enthousiast, dat zij de helft van de ontwikkelkosten voor hun rekening hebben genomen! En dat bleek niet eens de grootste horde." Miranda lacht. "De certificaten die je nodigt hebt, voor je in Nederland een verzorgingsproduct op de markt mag brengen, vormen pas echt een uitdaging. Maar het is ons gelukt. Naast de samenwerking met Rebel Nature, werken we hier in Nijverdal samen met MeerDoen. De jong volwassenen die daar hun dagbesteding doen, pakken alle zepen voor ons in. En dat vinden ze ontzettend leuk. Zeep kan niet zomaar in elk papier verpakt worden, maar daar hebben we ook weer een goede, milieuvriendelijke oplossing voor gevonden: olifantengras. Dit gewas groeit vooral op braakliggende of uitgeputte gronden in Nederland. Hier laten we papier van maken en de cliƫnten van MeerDoen pakken daar dan op een leuke manier de zeepjes in."

Toekomst

Over de toekomst kan Miranda weinig zeggen. "We zijn dit jaar begonnen met het online verkopen van de zeep. Ik ben nu in gesprek met diverse winkels om de producten in hun schappen te krijgen. Ja, de zeep is wat prijziger dan 'normale' zeep, maar het is wel veel beter voor je huid, de natuur en de mensen in Ghana. En als het in grotere hoeveelheden geproduceerd zou kunnen worden, kan de prijs ineens een heel eind omlaag. Wij nemen kleine hoeveelheden sheabutter en cacaobonen af, maar stel dat een Unilever deze zeep in productie zou nemen, dat zou aanzienlijk schelen in de prijs. Maar misschien haalt dat wel de charme van onze zeep. Ik kijk in ieder geval met een heel tevreden gevoel terug op het hele proces en verwacht dat ik nog jaren deze zeep kan verkopen!"

Niet alleen bij het ontwikkelen van zeep heeft Miranda oog voor haar omgeving. "In mijn dagelijkse werk als architect houd ik ook rekening met het milieu en het gebruik van duurzame materialen. Gaandeweg heb ik ontdekt dat dingen anders kunnen en misschien beter zijn voor de toekomst. Daar zet ik me graag voor in."

thisisforall.com

Afbeelding