Genieten van de bloeiende heide op de Sallandse Heuvelrug is mede mogelijk door de inzet van diverse vrijwilligers die zich op allerlei manieren inzetten voor het behoud van dit prachtige stuk natuur.
Genieten van de bloeiende heide op de Sallandse Heuvelrug is mede mogelijk door de inzet van diverse vrijwilligers die zich op allerlei manieren inzetten voor het behoud van dit prachtige stuk natuur. Foto: A. van Ipenburg

'Kom ontdekken wat je kunt doen'

Enkele weken geleden hielden de gezamenlijke natuurorganisaties in het gebied van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal een onderzoek onder de inwoners van deze regio. Doel was het inventariseren op welke manier we dit unieke natuurgebied gebruiken en wie wel een steentje bij wil dragen aan het behoud hiervan.

Nijverdal - In vervolg op dit onderzoek houden de organisaties nu een informatiemarkt. Belangstellenden kunnen zo op een laagdrempelige manier kennismaken met de natuurorganisaties en informatie vergaren over de werkzaamheden die zij mogelijk op zich kunnen nemen. Alle mensen die iets willen doen in het gebied zijn welkom op woensdagavond 23 november, van 19.30 tot 21.30 uur in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

"Tijdens deze avond maak je kennis met projecten en activiteiten waar vrijwilligers bij betrokken zijn", vertelt Lilian Dieben. "Dit kan van alles zijn op het gebied van landschap, cultuur, water, onderhoud, educatie en beleving, in en rond Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Misschien zit er wel iets tussen waar je hart naar uitgaat en wil je zo jouw steentje bijdragen. Of misschien heb je zelf ideeën. Meedoen kan op verschillende manieren. Je kunt iets doen in je eigen dorp, puur in de natuur of op de school van jouw (klein)kinderen. Iedere week, iedere maand of op jouw eigen moment. Er is echt van alles mogelijk en daarom is deze informatiemarkt zo goed. Je kunt met meerdere partijen in gesprek en ze vertellen je allemaal graag wat zij doen op het gebied van landschap, cultuur, water, onderhoud, educatie en beleving in het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. Dus ik zou zeggen: kom ontdekken wat jij kunt doen!"

Natuurorganisaties

Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie en Waterschap Vechtstromen zijn de natuurorganisaties die deze avond aanwezig zijn. Zij hebben ieder hun eigen werkzaamheden, maar stemmen die wel altijd goed met de andere organisaties af. "We moeten het gebied toch samen in stand houden", zegt Lilian met een lach. "En dat doen we graag samen met vrijwilligers die zelf genieten van recreëren in deze prachtige natuur. Uit ons onderzoek hebben we veel informatie kunnen halen hoe mensen recreëren op de Sallandse Heuvelrug en in het Twents Reggedal. Wandelen over de heide, het speelbos bezoeken met de kinderen, mountainbiken of lekker varen over de Regge, het kwam allemaal voorbij. Sommige mensen gaven aan al actief te zijn als vrijwilliger, anderen willen wel actief worden. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee en met deze informatiemarkt geven we iedereen meer informatie en trekken we mogelijk nog meer vrijwilligers aan."

Nieuwe stijl

'er is veel werk te doen, voor ieder op zijn eigen manier'

Het Ministerie van LNV heeft een verkenning ingezet om de nationale parken een ‘bredere basis' te geven. Dat betekent dat partners in een groter gebied verkennen hoe te werken aan het versterken van het landschap, de landbouw, de natuur, klimaatadaptatie en de economie en aan het ontlasten van de kwetsbare natuurgebieden. In het gebied van de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal verkennen 18 partners aan de hand van proefprojecten of zij zo'n 'Nationaal Park Nieuwe Stijl' kunnen of willen worden.

Afbeelding