Afbeelding
Foto:

Groep 6 De Schaapskooi onderzoekt een moord

Het was een spannende dag vorige week vrijdag. Er stond een gastles op het programma. De leerlingen van groep 6 van De Schaapskooi hadden in de ochtend een gastdocent (werelddocent) op bezoek. Een forensisch rechercheur kwam een spoedcursus verzorgen en aansluitend werd er een moordonderzoek uitgevoerd met de opgedane kennis.

NIJVERDAL - De gehele klas ging een onderzoek uitvoeren op een plaats delict (PD) waarbij alle aspecten van een forensisch onderzoek aan bod kwamen. Door goed samenwerken en de juiste beslissingen te nemen, kwamen de speurders stap voor stap dichter bij de dader. Zij onderzochten de sporen en die vertelden meer dan dat zij konden bedenken. De puzzelstukjes werden op de goede plaats gelegd maar enkele stukjes passen ook op een andere plaats. Maar door diverse vervolgonderzoeken kwamen de kleine speurneuzen steeds dichter bij de waarheid.

DNA, vingerafdrukken, schoensporen en andere unieke sporen werden onderzocht. De resultaten waren soms verrassend. De kleine rechercheurs lieten zich niet van de kaart brengen en maakten zelfs een gipsafdruk van een schoenspoor.

„Dit is vet cool." De meest gehoorde opmerking deze dag. De leerlingen konden een verdachte in beeld brengen door het uitgevoerde onderzoek. Maar was dit wel de moordenaar? Na veel puzzelwerk en door het onderzoek aan diverse sporen werd uiteindelijk de juiste verdachte aangehouden. Spannend, leerzaam en afsluiten met een oorkonde. Geen taal, rekenen, spelling en aardrijkskunde maar wel heel veel geleerd.