Afbeelding
Foto:

In de prijzen

Deze week twee keer. Voormalige, geboren en getogen inwoners van onze mooie gemeente vallen in de prijzen. En niet zo maar prijzen.

Maaike Brunekreef, ze groeide op in het mooie Noetsele in Nijverdal, werd verrast met de toekenning van de Van Dantzig-penning voor haar 'jarenlange inzet om kindermishandeling te herkennen en te bestrijden'. Een prijs die om de twee jaar uitgereikt wordt en vernoemd is naar psychiater Andries van Dantzig. Haar pionierswerk op dit gebied, is wijd en zijd bekend en alom gewaardeerd. Op 24 november zal Maaike de penning uitgereikt krijgen. Ze was er stil van zegt ze in een reactie, dankbaar en blij voor de erkenning en vol energie om haar werk voort te zetten.

Ronald Voort is de andere veertiger die roem verwerft, internationaal zelfs, met zijn indrukwekkende documentaire 'In het belang van het kind'. Op het Docutah International Filmfestival in de Verenigde Staten ontving hij twee nominaties voor zijn film: beste documentaire en beste buitenlandse film. Het werd weliswaar niet de hoofdprijs, maar als je met je debuutfilm bij de beste 5 eindigt, mag je niet mopperen. Ronald begon zijn filmcarrière bij de plaatselijke Lokale Omroep, waar hij mocht 'spelen en proberen'. Al gauw was duidelijk dat hij talent had. TV Oost en Hilversum waren de volgende stations. Een paar jaar geleden begon hij met het maken van de documentaire, waarin hij een inkijkje geeft in het Nederlandse Jeugdzorgsysteem. Hij won al een paar internationale awards. Hij kreeg een staande ovatie van het Amerikaanse publiek en zijn collega filmmakers nadat de film daar op het festival was vertoond.

Ook van mij een ovatie voor mijn voormalige buurmeisje en mijn oud-collega bij de lokale omroep. Zo mooi dat jullie het zo goed doen en dat jullie allebei zo'n warm hart hebben voor de jeugd. Immers de jeugd heeft de toekomst!

weedebee